Szombathely

2015.07.30. 07:46

Megszűnik a Nyugat-magyarországi Egyetem? Ismét önálló lesz a szombathelyi felsőoktatás?

Szombathely - Palkovics László államtitkár csütörtökön fontos bejelentéseket tesz a felsőoktatási struktúra változásairól, írja az Index.

Ahogy arról az elmúlt hónapokban hírt adtunk, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja többször kinyilvánította önállósodási szándékát. És miközben kialakították az egész egyetemet átfogó kancellári rendszert, ez ügyben nem született döntés. Ha az önállósodás után a szombathelyi intézmény főiskolai rangot kap, kérdés, hogy mi lesz a frissen bevezetett duális mérnökképzéssel.

„Az elmúlt években világossá vált, hogy a felsőoktatási intézmények közül a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem küzd a legtöbb problémával. Voltak olyan időszakok, amikor az egyetem nem tudta kifizetni időben az alkalmazottakat. A soproni, mosonmagyaróvári, szombathelyi, zalaegerszegi, győri karokat hosszú évek alatt sem sikerült működőképes szerkezetbe foglalni. Palkovics László a múlt héten egy háttérbeszélgetésen azt mondta: ki kell mondani, hogy az integráció a Nyugat-magyarországi Egyetem esetében nem volt sikeres. Megelégelve a folyamatos csődhelyzetet és fizetésképtelenséget, a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ már korábban bejelentette, hogy ki akar válni az NYME-ből", áll az Index írásában, amely szerint az egykori szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolából lett Savaria Egyetemi Központesetében azt kell megvizsgálni, „képes lesz-e hosszú távon önállóan működni". A Savarián három kar működik: a Bölcsészettudományi, a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi, valamint a Természettudományi Kar. Az államtitkárság szerint ez az intézmény jó gazdasági környezetben inkább az informatikai és műszaki képzések felé indulhat el. Ennek jegyében az amúgy az erdészeti egyetemhez kerülő Simonyi-karhoz tartozó, zalaegerszegi mechatronikai mérnök képzést a Pannon Egyetemhez kapcsolnák, mivel az már egyébként is jelen van Zalában, és az oktatási portfóliójában megtalálható ez a tudományterület. Át kell gondolni azt is, hogy Szombathely esetében szükség lesz-e három karra és dékánra, illetve elég lesz-e az önálló működéshez a mostani kb. 2000 hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!