Szombathely

2013.10.21. 13:10

Megújul az Erdődy-kripta

Szombathely – A héten befejeződik a 350 évvel ezelőtt megnyitott Erdődy-kripta rendbetétele a Szent Márton templom teljes felújítási programjához illeszkedően.

Merklin Tímea

Az Erdődy-kriptát az 1600-as évek közepétől az 1900-as évek közepéig használták. Nagy valószínűséggel az első, akit ide temettek 1663-ban II. Erdődy György lehetett, akinek felesége volt a templomépítő Batthyány Erzsébet. Elképzelhető, hogy a grófnő férje számára nyittatta a kriptát, azután temetkezett ide a család, tíz év múlva ő maga is. Összesen 19 Erdődy-koporsó van lent.

Jobbról Hesztera Aladár szakrestaurátor, csapatával ő tette rendbe az Erdődy-kriptát. Balról a restaurált, szép Mária-dombormű. Fotó: Szendi Péter

– Két évvel ezelőtt határoztuk el, hogy rendbe tesszük a föld alatti, urnás temetkezési helyet – mondta Schauermann János – mert egyre erősebb volt az igény a hozzátartozók részéről, hogy szeretteik méltó környezetben nyugodjanak. Megújult a járószint, kimeszelték a falakat, kikerültek a régi fűtéscsövek, új világítás van. Megmutattuk ezt Erdődy László grófnak, amikor itt járt. Kifejeztem, milyen jó lenne, ha a grófi rész is megújulna. Megbeszéltük, ki lenne, aki ezeket a munkákat elvégezné, Hesztera Aladár kapta a megbízást. A gróf úrral megbeszéléseket tartottak, a koporsókat letisztították, konzerválták, lábakra helyezték, és végül rendezték, így most az egymáshoz tartozó családtagok egymás mellett vannak. Megújult a padlózat, a falakat kimeszelték, a helyiség új világítást kapott. Találtunk egy szép Mária-domborművet, amit eredeti színeiben állított helyre a restaurátor, és kiegészítette a keretét. A templom alatti pincerendszer felújításának következő lépése az Erdődy-kriptától jobbra eső rész rendbetétele lesz.

Mindez illeszkedik az egyházmegye és a plébánia 2016-ra megvalósítandó közös tervéhez, amelynek keretében az egész Szent Márton templomot fel kell újítani. A Szent Márton-oltár már az eredeti színeiben látható, ehhez hasonló lesz a többi is, végeredményben pedig élőbb, világosabb, vidámabb lesz a templom, ha elkészül. Ablakokat cserélnek majd, új liturgikus teret alakítanak ki, megújul a mennyezet- és a falfestés, szükség volna tetőcserére is.

Erdődy László gróf még a kripta bejárati kapuját szeretné felújítani addig a fölötte lévő családi címerrel együtt.

– A gróf úr elhozta a családfát, ennek segítségével gondolkodtunk a koporsók beazonosításán. Mindegyik kap egy számot, és lesz egy eligazító tábla, melyikben ki nyugszik – tudtuk meg Hesztera Aladártól. – A 19 koporsóból kettő kétszemélyes, a többi pedig dupla, vagyis külső és belső koporsóból áll. A belsőket nem bontottuk meg. Az egyik fedele lejárt, így beleláttunk: cinkből van, hogy hosszú életű legyen, de sajnos megindult az ónpestis a fémen, és ez mállik leginkább. Van olyan belső koporsó, aminek üvegablaka van: egy női koponyával nézünk szembe.1847 után temethették, mert akkor kezdtek gyári üveget használni Magyarországon. Két koporsó nagyon rossz állapotban volt, ezért kaptak egy szarkofágot üvegtetővel. Ezeket, valamint azt, amibe eleve is be lehetett látni, felszereltük belső világítással.

Újraszentelik majd a nyughelyet

Az Erdődy-kriptában sokáig nagy zsúfoltság volt, mert valakik úgy rendezték be, hogy 80-200 kilogramm súlyú betontömböket vittek le, és használtak koporsóalátétnek – meséli a restaurátor Hesztera Aladár. – Hat ember 13 munkaóra alatt hordta ki izzadva-nyögve, még a levéltáros Mayer László is eljött „hórukk-munkásnak". A koporsókat rozsdamentes tálcákra emeltük, amelyek lábakon állnak, így tudjuk óvni őket. Sőt, a koporsók és a tálcák közé hőszigetelőt is tettünk. A munka a héten befejeződik, de a grófi család nem most, hanem majd a későbbiekben kívánja újraszenteltetni a kriptát a család tagjainak meghívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!