Szombathely

2014.07.30. 16:00

Nem kell patkány inváziótól tartanunk

Szombathely – Olvasónk jelezte, hogy patkányok lepték el a Gyöngyös patak környékét. Utána jártunk: valóban ennyire komoly problémával állunk-e szemben.

Bozó Péter

– A magánterületeken az ingatlantulajdonosnak, a közterületen az önkormányzatnak, a csatornarendszerekben, a Vasivíz Zrt.-nek kell megtenni a szükséges intézkedéseket – mondta el Palkó László egészségügyi gázmester.  Az önkormányzat folyamatosan kezeli a problémát. Évente végeznek átfogó rágcsálóirtást.. A lakótelepekre és a vízpartok környékére koncentrálnak, de közterületekre vonatkozó bejelentések esetén is azonnal intézkednek.

Egyik olvasónk jelezte, hogy a Gyöngyös patak medrében, a sportház környékén nyüzsögnek a patkányok.

Palkó László, egészségügyi gázmester beszélt arról, hogy egy általános problémával állunk szemben, amely azonban könnyen kezelhető.

A patkányok általános problémát jelentek a településeken. (Fotó: Szendi Péter)

 

- Patkányok mindig voltak és mindig lesznek. Ez általános probléma, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy baj van. A rágcsálók életmódjukból adódóan elsősorban a folyók mentén és a csatornarendszerek környékén telepednek le. Az uniós szabályok miatt sok hatóanyagot kitiltottak a piacról, ezáltal az alkalmazható szerek száma is csökkent mondta el. Mivel a patkány nagyon élelmes állat nem eszi meg a kitett mérget, ha látja, hogy az több társát elpusztította - ezért olyan szert alkalmazunk, amely véralvadás gátló és három-négy napba telik mire hat. Ha valaki azt veszi észre, hogy valahol elszaporodtak a patkányok, akkor tanácsos az illetékes szervekhez fordulni. A magánterületeken az ingatlantulajdonosnak, a közterületen az önkormányzatnak, a csatornarendszerekben, ahol a leggyakrabban fordulnak elő a VASIVÍZ Zrt.-nek kell megtenni a szükséges intézkedéseket fűzte hozzá.

Palkó László jelzésünket követően ellenőrizte a sportház környékét, azonban patkányfészeknek nyomát sem találta.

Az önkormányzat folyamatosan kezeli a problémát és megtudtuk, hogy évente végeznek átfogó rágcsálóirtást a városban. Ilyenkor elsősorban a lakótelepekre és a vízpartok környékére koncentrálnak, de az egyéb közterületekre vonatkozó lakossági bejelentések esetén is azonnal intézkedik a városüzemeltetési osztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!