Szombathely

2014.08.29. 17:55

Nevelőszülők napja Szombathelyen

Szombathely - Sárgakendős gyerekek és felnőttek népesítették be a Fő teret péntek délután, hogy felhívják a figyelmet a nevelőszülőségre, amely már nem csak egy nemes és szép feladat , hanem munkaviszony, munkabérért.

Merklin Tímea

A rendezvény nem titkolt célja a nevelőszülők toborzása volt, annak  megfelelően, amit a magyar állam törvényben is kifejez: minden állami gondoskodásba került, 12 év alatti gyermeket szeretnének nevelőszülőknél elhelyezni, hogy családban, szeretetben, érzelmi biztonságban, egészséges kötődésekben nőjenek fel, így van nagyobb esélyük egy „pozitív” életre, a „jobb” jövő kialakítására.

Pados Zsolt, a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője kérdésünkre elmondta:  Vas megyében és Nyugat-Dunántúlon kevés a nevelőszülő, szemben Kelet-Magyarországgal, ahol többen jelentkeznek erre a feladatra. Vas megyében 105 gyermek nevelkedik nevelőszülőknél (a kőszegi SOS Gyermekfalu ebben nincs benne), 47 működési engedéllyel rendelkező nevelőszülő van, de legalább 60 kellene, még idén tizenegy 0-3 éves korú gyermeket el kellene helyezni.

- Szeretnénk magunkat itt a Fő téren, a nyilvánosság előtt is megmutatni, hogy lássák, a nevelt gyerekek ugyanolyan szépek és okosak, mint a családban felnövekvők. Szeretnénk a nevelőszülőséget egy kicsit közelebb vinni az emberekhez. Tudni kell, hogy a foglalkozás ma már hivatás, munkaviszonynak számít. A nevelőszülő a munkájáért munkabért kap, biztosítási jogviszonyban dolgozik. E munka mellett (a gyermekek létszámától függően) lehet más állást is vállalni.

A Fő téren  dr. Huszár Lilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas Megyei kirendeltségének igazgatója  és dr. Puskás Tivadar polgármester is üdvözölték a nevelőszülőket és a program résztvevőit, és azt a szándékot, hogy minél többen ismerjék meg ezt a „nemes és szép szakmát”, amit a nevelőszülőség jelent. Szombathely város anyagilag is hozzájárult 13 nevelőszülő képzéséhez. Várhatóan még idén indul egy újabb 60 órás képzés.

Dr. Petróné Józsa Ágnes, a nevelőszülői nap háziasszonya férjével, dr. Petró Andorral és népes családjuk egy részével: Boglárka, Borsika, Petróniusz, Denisz, Eszter és Julcsi. A házaspár hat saját gyerek után vett nevelésbe még kettőt, és szeretnének magukhoz venni két újabb babát is (Fotó: Tímár Gergő)

Az egész délutánt betöltő vidám program háziasszonyát, dr. Petróné Józsa Ágnest kérdeztük, hogy lett nevelőszülő? A hölgy elmondta: hat saját gyermek után döntöttek úgy a férjével, aki szintén orvos (és dr. Puskás Tivadarral együtt volt kezdő), hogy „legyen még két kicsi a családban”.

- A nagy gyerekeink 30, 25, 22, 19 évesek, a kisebbek 3. és 5. osztályosok. Hiányzott az az adrenalin, hogy „adhassak”. Annyi rossz sorsú kicsi ember van, miért ne segítenénk néhányuknak – mondta Józsa Ágnes. - És amire senki nem gondol: a saját gyerekeinknek is segítünk, hiszen fogadott testvéreik által még több ember lesz a világban, akire számíthatnak. A férjemnek is, nekem is, ez a második házasságunk: ő egy gyereket hozott, én hármat. A két kicsi közös. Ehhez fogadtunk nevelésbe kettőt, és még további két csecsemőt szeretnénk magunkhoz venni.

A nevelőszülők közül megszólítottuk Rákos-Stercz Mónikát, mesélje el ő is a saját történetét. Kiderült: férjével nekik is ez a második házasságuk, egy-egy hozott nagyobbacska gyermek mellett a harmadik közös egy nevelésbe fogadott kislány lett, Angelika, aki már egy éves, és „igényli a társaságot”, ezért kistestvéreket kap.

- Egy gyereket szerettünk volna nevelni, de testvérpárt ajánlottak, elgondolkodtunk, és úgy döntöttünk, hogy elfér a családunkban még kettő. Egy hónapja ismerkedünk, barátkozunk a picikkel, az egyik másfél, a másik fél éves. A saját gyerekeink is nagyon várják őket, Angit is a testvérükként fogadták el. Szeretik ezt a „testvérkedést”. Nekem meg ez lesz a munkám, a fő foglalkozásom, hogy három nevelt gyerek anyja leszek. Háromhoz a gyermekvédelmi szakszolgálat már gondozót is biztosít, ha szükségem van segítségre. Ha például valamelyik beteg, vagy útra akarunk kelni, bejönni a városba ügyet intézni...Hétfőn megyünk a csecsemőért, egy hónap múlva hozhatjuk el a másfél éves testvérét.

Kislányukkal átsétált a Fő téren Szárnyas Mónika és Vincze Csaba, a Westside TSE táncosai, és mikor megtudták, mi zajlik itt, ajándékként meghívták a „tegyeszes” gyerekeket karácsonyi show-műsorukra az MMIK-ba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!