Szombathely

2015.03.24. 12:02

Önálló szombathelyi egyetemet és Quaestor-kártérítést akar a helyi MSZP

Szombathely - Vissza kell szerezni az egyetem önállóságát, akár törvénymódosítás árán is. A Vas megyei Quaestor-károsultaknak büntetőfeljelentést kell tenniük – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet kedden reggel Nemény András, az MSZP Vas Megyei Szervezetének elnöke és Czeglédy Csaba, az MSZP Szombathelyi Szervezetének elnöke a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ A épülete előtt tartott.

Budai Dávid

A Savaria Egyetemi Központot már csak a felirat hirdeti, hiszen az március 14-én megszűnt, a helyszínválasztás tehát nem volt véletlen.

Nemény András szerint a felsőoktatási törvényt kell módosítani ahhoz, hogy a szombathelyi egyetem visszakaphassa az önállóságát. Az önállóságot akarják a kamarák, a Vas Megyei Önkormányzat, valamint a mérnökképzés elindítását kezdeményező cégek. A mérnökképzés viszont csak akkor szavatolható, ha a képzésre szánt pénzek Szombathelyen maradnak, erre azonban most semmi garancia nincs, hiszen nincsen önálló bankszámlája az egyetemnek. A 400 millió forintból, amelyet a kormány a képzés elindítására adott, 300 millió Sopronba, 100 millió Zalaegerszegre vándorolt, ráadásul az Állami Számvevőszék jelentése szerint az egyetemnél a vagyonelemek kimutatása sok esetben szabálytalanul zajlott.

Czeglédy Csaba szerint egy gyár idetelepítése a műszaki képzés megindulása nélkül elképzelhetetlen. Nemény András emlékeztetett arra, hogy az egyetem önálló működését korábban a szombathelyi önkormányzat is egyhangúlag támogatta, ezért kérik a szombathelyi kormánypárttól is, támogassa a törvénymódosítási javaslatukat. Elhangzott az is, ha Hende Csaba honvédelmi miniszternek nem sikerül elérnie az egyetem önállóságát, akkor kezdeményezik, hogy a Bolyai János Általános Iskola működtetését vegye át a város.

Fotó: Budai Dávid

A képviselők sérelmezték, hogy Faragó Sándort, aki megszüntette az egyetem önállóságát, március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, valamint választ szeretnének azokra a kérdésekre, hova lettek az egyetem vagyonelemei, és kik a felelősök a rossz gazdálkodásért.

A sajtótájékoztató másik témája a Quaestor 30 ezer, más becslések szerint 200 ezer károsultjának ügye volt, akik nagyjából 210 milliárd forintot veszíthetnek el. Czeglédy Csaba elmondta, ez az összeg magasabb, mint a hírhedt sztárbróker, Jordan Belfort 200 millió dolláros csalássorozata. (A történetet a Wall Street Farkasa című film dolgozta fel.) Úgy vélik, ha igazak a hírek, miszerint a Quaestor tulajdonosainak vagyona luxemburgi offshore cégekben van, akkor a vagyonelkobzás sem hozhat komoly bevételt, ez csupán egy kommunikációs fogás a kormány részéről. Véleményük szerint nem polgári pert, hanem büntetőfeljelentést kell indítani csalás megalapozott gyanúja miatt, ebben pedig a Vas megyeieknek ingyenes jogsegélyt biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!