Szombathely

2014.09.03. 11:27

Szemétszedés a Joskar Ola városrészen

Közfoglalkoztatottak szedik a szemetet a város lakótelepein. A parkfenntartó tavasz óta kiemelt figyelmet fordít a belvárosi lakótömbök tisztaságára.

A mostanában jellemző szeles napokon gyakran látni, hogy újságpapírt, műanyag palackot sodor a szél. Az Oladi, a Joskar-Ola-, a Derkovits- és a Váci lakótelep a legszemetesebb belvárosi területek közé tartozik. A szelektív hulladékgyűjtő konténerek környéke különösen kritikus pont mindenhol, sokan ugyanis ott szabadulnak meg az egyéb szeméttől is.

A Szombathelyi Parkfenntartó húsz közfoglalkoztatottnak ad munkát, közülük nyolcan-tízen folyamatosan szemetet szednek. Sorra járják a lakótelepeket, ha végigérnek, újrakezdik – mondja Kiss Dávid ügyvezető. Feladat állandóan akad, mert szemetelők mindig vannak. Szerdán a Joskar-Olán, a Mikes Kelemen utcai buszforduló és a kutyafuttató környékén dolgoztak. Cigarettacsikkek, sörös dobozok kerültek a zsákokba, de még használt gumiabroncsot is találtak.

(balról - jobbra) Kollarics Enikő, Interholc Csilla szedik a szemetet. Fotó: Cseh Gábor

- Naponta járom a lakótelepet, már egyértelműen látszik a parkfenntartó munkájának eredménye, sokkal tisztábbak az utcák és a zöld területek – állapítja meg Lendvai Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője. Szerinte a lakosság is sokat tehet a környezete tisztaságáért: nem az a megoldás, hogy eldobjuk a szemetet, aztán mások meg összeszedik helyettünk. Hozzátette: a megelőzésben fontos szerepe van annak is, hogy már óvodás, kisiskolás korban elkezdődjön a gyerekek környezettudatos magatartásra nevelése. Időben rá kell szoktatni a kicsiket például a szelektálás jelentőségére, és később felnőttként, a saját családjukban már ez lesz számukra természetes.

Jövő hétvégén tartják a Joska-Ola Napokat. A mostani szemétszedés már ehhez is kapcsolódott, megtisztították a színpad és a körhinták helyét. A parkfenntartó további tereprendezést is végez a rendezvény előtt: füvet nyírnak, fákat, bokrokat nyesnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!