Szombathely

2014.03.04. 20:00

Szombathely gyásznapja - Több mint 300 ember meghalt

Szombathely - Kegyelettel emlékeztek az egybegyűltek Szombathely 69 évvel ezelőtti bombázására, a légitámadás áldozataira a megyeszékhely gyásznapján kedden.

Simon Erzsébet

Alig több mint fertályóráig tartott a szőnyegbombázás 1945. március 4-én, ám a város 80 százaléka odalett. Öt hullámban érkeztek az angolszász légierő gépei, s szórták le gyilkos terhüket először a pályaudvar környékére, aztán Szombathely más pontjaira is. A barokk belvárosban jónéhány épület megsemmisült, találat érte a nagytemplomot a Püspöki Palotát, a Hausmann Alajos tervei alapján készült városházát. E helyütt, a Nyugat-magyarországi Egyetem SEK Berzsenyi téri épületénél, először pedig a Thököly utcai Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál emlékeztek az egybegyűltek a tragikus eseményekre. Az utóbbi épület falán elhelyezett Kiss Sándor-dombormű előtt tartottak ünnepi megemlékezést és ökumenikus szertartást a történelmi egyházak képviselői. Jakab Bálint református lelkész a napokban megjelent, általa és a felesége által papírra vetett emlékezésből olvasott föl részleteket, megjegyezve: kertjük földje néha még most is kiveti magából az egykori szomszédos árvaház törmelékeit. Katonadalok, siratódalok hangzottak el, majd városi és megyei intézmények vezetői mellett a Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Hende Csaba miniszter helyezett el koszorút. Több tucatnyi városlakó gyertyát gyújtott a bombatámadás áldozatainak emlékművénél.

A Berzsenyi téren dr. Széll Kálmán professzor, Szombathely díszpolgára idézte föl a 69 évvel ezelőtti tragikus eseményeket. Napsugaras, kissé szeles, csípős tavaszi vasárnapon a szövetséges légierő fél egy tájban több hullámban kiterjedt bombatámadást hajtott végre Szombathely ellen. A 118 támadó B-24-es bombázó 260 tonna bombát dobott a városra, amelynek következtében több mint 300 ember meghalt, s rengetegen megsebesültek. A ma embere el sem tudja képzelni azt a riadalmat, szenvedést és halálfélelmet, az anyagi és erkölcsi kárt, amit a bombák okoztak. Nem szabad feledni a történteket, mondta a szónok, hiszen azokból időszerű tanulságok is levonhatók. Bár sajnos ma sem képes okulni a szörnyűségekből az emberiség.

Kapcsolódó cikk:

Kíméletlen bombatámadás Szombathely ellen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!