Szombathely

2015.05.22. 11:48

Tánc bókkal, elegánsan - A Quadrille-ban Szombathely képviseli Magyarországot

Az időjárás miatt ugyan nem a Fő téren volt, hanem beszorult a falak közé az idei Quadrille, de a fiatalok így is élvezték, és talán lesz Guinness-rekord is. Az esemény évről évre erősíti: Szombathely igenis a tánc fővárosa!

Némethy Mária

Az eső miatt az idei, immár 11. alkalommal megrendezett Quadrille a terv szerint a Fő téren lett volna, de közbeszólt az időjárás, így a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ aulájába került. Kicsit zsúfoltan voltak a középiskolások, nem nagyon volt helyük a sárga esernyőknek, de ez semmit sem von le a produkció értékéből.

Pontosan délben, sípszóra kezdődött el az idei tánc is, úgy ahogyan Európa több városában.   Örömmel járták a fiatalok a napóleoni időkben élt arisztokraták divatos táncát, a francianégyest. A fiúk elegánsan hajlongtak a lányok előtt, akik viszont térdet hajtottak, úgy ahogyan Rimányi Judit táncpedagógus betanította azt nekik csütörtökön délután és péntek reggel.

- Én nagyon örülük neki, hogy kipróbálhattunk egy másik stílust, egy régi táncot. Igaz, ez más, mint a diszkóban, de szép és előkelő, benne van a lányok iránti tisztelet. Ráadásul a testvéremre gondoltam közben,  aki az idén érettségizik, ezért különösen jó érzés volt ebben részt vennem - hallottuk a kedvesen mosolygó, tizedikes Szabó Ádámtól,  akinek párja,   az ugyancsak a Savariába járó Lajtai Emese még hozzáfűzte: - Biztosan elmesélem majd az unokáimnak, hogy ekkor, ezen itt voltam.

Valószínűleg több diák is így érzi ezt, hiszen a Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában.

A tánc az ezekben a napokban érettségizőknek szólt. Kortársaik, iskolatársaik adták elő a közismert négytételes francianégyest Johann Strauss Denevér című operettjének zenéjére. Az Európai Quadrille Táncfesztivál (European Quadrille Dance Festival - EQDF) ötletgazdája és jogtulajdonosa a Szlovéniai Táncegyesület (Maribor).

Kezdeményezésükre indult a fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére építő fesztivál 2005-ben.

- Én kifejezetten örülök annak, hogy már 11. éve Magyarországról egyedül Szombathely vesz részt ebben a rekordkísérletben. A fiatalok most, hogy ide az aulába szorultak, megértették, miért van szükségünk a sportházra, aminek a felújítása hamarosan befejeződik - hallottuk dr. Puskás Tivadar polgármestertől, aki végig ott volt, megnézte a több kameraállásból rögzített, lefotózott táncot, majd annak ismétlését is, gratulált a fiataloknak, és kifejezte örömét amiatt, hogy a Quadrille-bemutató kizárólagos magyarországi helyszíne minden évben Szombathely.

Évről-évre szinte valamennyi helyi középiskola képviselteti magát a rendezvényen. Az idein ott táncoltak az élelmiszeripari és földmérő, a Hefele, a Herman, a Horváth Boldizsár, a Kereskedelmi és vendéglátó, a Nagy Lajos, az oladi szakiskola, a Műszaki, a Gépipari és a Savaria diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!