Szombathely

2014.03.03. 17:20

Visszaszámlálás: a KRESZ-ben is szabályozhatják

Szombathely - Egy uniós irányelv szerint nincs jövője a visszaszámlálóval ellátott közlekedési lámpáknak. Több vidéki nagyváros mellett Szombathelyen is működnek ilyen berendezések.

Farkas Eszter

Több városban is van visszaszámláló jelzés lámpás csomópontokban, így Debrecenben, Siófokon és Pécsett. Szombathelyen pedig összesen hat ilyen jelzőlámpa található. A Rohonci úton, a Petőfi és a Sörház, a Petőfi és a Kőszegi, a Zanati és a Pálya, a Zanati és a Selmec, a Vörösmarty és a Semmelweis utak kereszteződésében vannak visszaszámlálóval ellátott jelzőlámpák.

– Ezek az önkormányzattal közös üzemeltetésű lámpás csomópontok, ezeken a helyeken a mi engedélyünkkel viszont csak olyan visszaszámláló berendezést alkalmazhatnak, amelyik a hátralévő piros jelzés időtartamát jelzi – mondta el Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Fontos szempont, hogy milyen hosszú a jelzőlámpa ciklusideje. Míg Budapesten inkább a rövidebb, addig a vidéki városokban a hosszabb ciklusidők a megszokottak. Nyilván a visszaszámlálásból adódó előnyök ott térülnek meg jobban, ahol nagyobbak a ciklusidők. Talán érdemes különválasztani az országos és az önkormányzati utakon alkalmazott módszereket. Az általunk üzemeltetett úthálózati elemeknél nincs visszaszámláló óra felszerelve, mert ezek az órák csak ott tájékoztatják a közlekedőket korrekt módon, ahol nincs forgalomtól vezérelt forgalomirányítás és napközbeni programváltás sincs, tehát csak egy merev fix programmal működő csomópontban működik helyesen. Társaságunk viszont egyre több helyen modern, a forgalomhoz igazodó jelzőlámpás csomópontokat alakít ki vagy fejleszt, amivel az éppen aktuális forgalmi nagysághoz tud automatikusan átállni a rendszer, tehát rugalmasan működhet a dugókban és a gyérebb éjszakai forgalomban. A jövőben is inkább ezt a fejlesztési vonalat szeretnénk preferálni és nem tervezünk a meglévő jelzőlámpáink esetében számlálókat felszerelni – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, aki hozzátette: a hátralévő piros időt jelző számlálók a kevésbé balesetveszélyesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!