Utazó

2016.01.16. 14:42

Hegy, bor, gyógyvíz - Mutatjuk, miért érdemes a Ság hegyen barangolni

Sokan gondolják úgy, hogy a kirándulások ideje leginkább a tavasz és az ősz, a nyár pedig a lubickolásoké. Így a tél legfeljebb síszezon lehet. Vas megyében az adottságok alapján kevés a lehetőség síelésre, szánkózásra, ám, amint a most induló sorozatunkból is kiderül, télen sem kell otthon ülniük azoknak, akik szeretnek kirándulni.

Béres Zoltán

Az első úti célunk a Kemenesalja központjában lévő, 279 méter magas Ság hegy. A hegyet létrehozó vulkán mintegy ötmillió évvel ezelőtt volt aktív. A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont épületében (Vulkán-ház) egy egyedülállóan látványos, interaktív kiállítás kínál felfedező utat a tűzhányók világába. Sajnos azonban ez december 1-jétől márciusig zárva tart, de csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak.

A hegy tetejéről gyönyörű kilátás tárul elénk a környező vidékre fotó: Béres Zoltán

A hegy eredeti alakja nagyjából északdéli irányban elnyúlt csonka kúp volt, az enyhén egyenetlen, füves, bokros plató legmagasabb pontja 291 méterig emelkedett. A túrázók geológiai tanösvényen az egykori bazaltbánya sziklafalai között haladva ismerhetik meg a hegy kialakulását, kőzettani felépítését. A Ság hegyi túrához legjobb kiindulópont az alsósági oldalon lévő Ság hegy Fogadó, amely mellett autóparkoló is található. Azok, akik busszal érkeznek, a közeli buszmegállóból indulhatnak útnak. Ide a városból és vissza rendszeresen közlekednek buszjáratok. A fogadótól nem messze van a felújított Ság hegy Múzeum. A bánya egykori transzformátorházából kialakított épületben a hegy geológiáját, régészeti anyagait, bányászatát, szőlőművelését, élővilágát bemutató kiállítás van, ám sajnos télen ez is zárva van. A múzeum melletti Kőparkban a Magyarországon előforduló vulkáni, illetve magmás kőzetek láthatók.

Már messziről látszik az 1934-ben felavatott, a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájára, az ország megcsonkítására emlékeztető Trianoni kereszt. A hegyet érinti a kemenesaljai sárga jelzésű turistaútvonal, mely a jánosházi vasútállomástól a kemenessömjéni Berzsenyi-pincéig szeli át a tájat. Mesteri felé a sárga kereszt jelzés vezet le, míg a hegytetőre a sárga háromszöget érintve juthatunk fel. Ezeken az utakon és a kráter sziklavilágát bejáró ösvényeken emlékezetes túrákat tehetünk, gyönyörködhetünk abban a páratlan panorámában, amely, főként tiszta időben, a csúcsról nyílik. A Ság hegy talajtani adottságai kiváló feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez, kiváló borok készítéséhez. Így a túrázók akár egy pincelátogatást is beiktathatnak programjukba. Előzetes bejelentés alapján több borászatban is van lehetőség borkóstolásra.

A túra után kiváló felüdülést kínál a Vulkán fürdő nyolc medencéjének a vize. A közelmúltban nyílt meg a fürdő új szaunavilága. A fürdő kútjának vízét 2007 őszén Celli Vulkán Gyógyvíz néven törzskönyvezték. A gyógyvíz legjobb hatását a mozgásszervi panaszok gyógyításában fejti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!