Utazó

2016.02.13. 14:49

Sajtófotó-díjas fényképész dokumentálta a magyar szemész munkáját a Kongói Demokratikus Köztársaságban

A szürkehályog a világon mindenütt problémát okoz. Magyarországon évente 6060 beteg veszíti el a látását, közel 4000 ember látását meg lehetne menteni. Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius két Magyarországnyi területen látja el szakorvosi feladatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A hozzá tartozó területen nagyjából nyolcmillióan élnek, és Richárd az egyetlen szemorvos a régióban.

Bajdó Bettina

Hajdú D. András 20-szoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy dr. Hardi Richárd szemész és misszionárius munkáját megörökítse. A magyar szemész szakorvos két Magyarországnyi területen látja el feladatait egyedül, embertelen körülmények között, ahol közel 8 millió ember egyetlen szem-orvosaként az elmúlt 20 évben 8000 betegnek adta vissza látását.

Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, illetve jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, akkor is belevágok - mesélte Hajdú D. András fotóriporter.

Hajdú D. András hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy dr. Hardi Richárd szemész és misszionárius munkáját megörökítse

Richárd munkája szinte kizárólag alapítványi forrásokból finanszírozott, miután a kongói állam nem tud megfelelő orvosi ellátást biztosítani. Tömegközlekedés hiányában a betegek gyalogszerrel vagy egy bicikli csomagtartóján érkeznek a rendelőbe, a szürkehályogtól gyakran teljesen vakon. Sokszor akár heteken keresztül, több száz kilométert gyalogolva, rokonokba kapaszkodva érkeznek a rendelőhöz. A műtétes napok embert próbálóak: az egyenlítői hőségben a doktor reggel 9 és délután 4 között megállás nélkül operál, akár napi 20-22 pácienst is. Éppen ezért a doktor sok esetben csak a páciens egyik szemét operálja meg, mivel így kétszer annyi beteget tud ellátni.

Hazánkban is küzdenek a szürkehályoggal. Dr. Bátor György, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szemészeti osztályának a vezetője korábban elmondta, Magyarországon évente 6060 beteg veszíti el a látását, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető, közel 4000 ember látását meg lehetne menteni. Az esetek 25 százalékában az ideghártya éleslátásért felelős területének, az úgynevezett makulának a degenerációja (elfajulása) okolható, ami 70-80 év fölött jelentkezik. A látásvesztést az esetek 16 százalékában a diabétesz, 14 százalékában a rövidlátás, 13 százalékában a zöldhályog, 7 százalékában a szürkehályog okozza. A fennmaradó 25 százalékot egyéb szemészeti megbetegedések adják. A főorvos szerint mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk látásunkat. Azoknak, akiknek nincs látási problémájuk, dr. Bátor György azt ajánlja, hogy menjenek el az ingyenes szűrővizsgálatokra és ott ellenőriztessék szakemberrel a látásukat 40-45 éves kor fölött. Az osztályvezető tapasztalata az, hogy a magyarok már csak akkor mennek orvoshoz, ha baj van, a szemészetben nem jellemző a prevenció. Pedig az időben kiszűrt esetek nagyon nagy hatékonysággal gyógyíthatók!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!