Vasi foci

2015.01.24. 15:05

Futsal: hat korosztályos csapatnál zajlik az utánpótlásképző munka

A Haladás VSE berkein belül 2010-ben alakult meg a futsal-szakosztály. Azóta nagy utat járt be az NB I-ben ma már meghatározónak számító felnőttgárda de hatványozottan igaz ez az utánpótláscsapatokra.

Tóth Gábor

Az első évben az NB II-es bajnokságban indultak a korosztályos zöld-fehér csapatok, de akkor még nem volt kifejezett utánpótlásképzés. Egy évvel később, 2011-ben az NB I-be való feljutást követően már három korosztály állt rajthoz: U-15, U-17, U-19. Az NB I-ben kötelező volt létrehozni, szerepeltetni ezeket a csapatokat, ez is közrejátszott abban, hogy ezekkel a korosztályokkal kezdődött meg az utánpótlás-nevelés. A létszám két korosztállyal (U-11, U-13) bővült 2012-ben, majd a jelenlegi, hat gárdát (U-9, U-11, U-13, U-15, U-17, U-20) magában foglaló létszám a tavalyi év végén alakult ki. Érezhető, hogy a Haladásnál gondolnak a jövőre, fontosnak tartják az utánpótlás-nevelést. Az irányítás Pálmay Tamás utánpótlás-szak-ágvezető kezében van, ő felel azért, hogy minden rendben működjön, a gyerekek fejlődjenek, tanulják - szeressék - a futsalt.

A Swietelsky-Haladás VSE U-15-ös futsalcsapata. Balról az utánpótlás szakágvezetője, Pálmay Tamás
Fotó: SWIETELSKY-HALADÁS VSE

A hat korcsoportban összesen 90 fiatal futsalozik - a létszám évrő évre növekszik. A fiatalokkal öt edző foglalkozik: U-9 Somfalvi Csaba, U-11 Murai Szabolcs, U-13 és U-15-Horváth Péter, U-17 Vidák Balázs, U-20 Pálmay Tamás. Jó körülmények között tréningeznek a gyerekek, heti 2-3 edzésen vesznek részt igaz, olykor-olykor teremproblémákkal küzd a klub, így a zöld-fehérek nagyon várják már az új szombathelyi csarnok megépülését. A korosztályos edzők mellett egy erőnléti, koordinációs tréner (Szarka Dorisz) is ügyel a gyerekek elfejlődésére.

A korosztályokban olyan fiúk futsaloznak, akik vagy nem sportoltak még szervezett keretek között és ez a sportág fogta meg őket, vagy abbahagyták a nagypályás labdarúgást és a futsal mellett döntöttek, vagy a nagypálya mellett itt is bizonyítani szeretnének, és mindkettőt űzik. A vezetők is az utóbbit erőltetik , ugyanis komoly együttműködést terveznek az Illés Béla Futball Akadémiával (kapcsolat eddig is volt a felek között, az akadémiáról már több játékos érkezett a futsalhoz).

A legfőbb cél, hogy megszeressék a fiatalok ezt a sportágat. Szabadidejüket hasznosan, egészségesen töltsék el, sportoljanak, tanuljanak meg csapatban gondolkodni, és tanulják meg a futsal alapjait. Az idősebbeknél már nagy hangsúlyt kap a futsalspecifikusság. Mindent megtanulnak (a futsalban szükséges forgásokat, védekezési, támadási figurákat), ami segíti őket, hogy jó játékosok legyenek. A korosztályokból van előrelépési lehetőség, idővel a felnőtt csapat keretébe is bekerülhetnek, amire példa Schimmer Zoltán és Hajmási Milán este is.

Öt csapat (U-11, U-13, U-15, U-17, U-20) vesz részt korcsoportos bajnokságban. A fiatalabbaknál (U-11, U-13, U-15) ez tornarendszer jellegű, minden hónapban egy hétvégi fordulóval, három mérkőzéssel. Az idősebbek (U-17, U-20) minden második hétvégén egy mérkőzésen lépnek pályára. A tavaly alakult U-9-es csapat még nem vesz részt bajnoki kiírásban. A fejlődést bizonyítja például az is, hogy jelenleg két korcsoportban is szombathelyi labdarúgók vezetik a góllövőlistát: U-20 Hajmási Milán 14 gól, U-17 Kalló Péter 15 gól. Az eredmények is biztatóak. Az U-20-as gárda a 2., az U-17-es együttes pedig a 3. helyen jutott be a felsőházi rájátszásba. Az U-13-as és U-15-ös csapat egyaránt az előkelő 4. helyen áll. A tornák, bajnokságok végével sem zárul le a futsalév. A klub a nyári szünet alatt is gondol fiataljaira. Rendszeresen szervez edzőtáborokat, melyek az edzések mellett a szórakozásról, kikapcsolódásról szólnak. Tavaly például a Balatonnál edzőtáborozott az U-15-ös korosztály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!