Vasi foci

2014.12.10. 18:45

Tervek, gólok, pontok: ilyen volt az ősz

Vas megye - A nemrég befejezett őszi szezont értékelték a megyei I-es csapatok szakmai vezetői.

Török Tibor

1. Celldömölk

– Az első helyen szerettük volna fordulni ősszel – értékelte a csapat teljesítményét Koman Vladimir edző –, ez teljesült is. Tavasszal nem változik a célkitűzés, ismét a legelső pozíciót célozzuk meg. Úgy látom, a keret adott ehhez, eddig senki nem jelentette be a távozását, aminek kimondottan örülök. Nagyon jól kiegészítik egymást a rutinos és a tehetséges fiatal játékosok, és a pályán kiváló az összhang közöttük. Amit még kiemelnék, az a taktikus játék, a csapat maradéktalanul igyekezett betartani a kéréseimet. Január közepén találkozunk ismét, ekkor kezdjük meg a másfél hónapos felkészülést.

Celli Németh József és a tápláni Szabó József harca a labdáért. Celldömölkön rutinos és fiatal játékosokból ütőképes csapat jött össze. Fotó: Tímár Gergely

2. Király SZE

– A nyári felkészülésünk és az igazolásaink nagyon jól sikerültek – foglalta össze a félévet Horváth Levente tréner – , ráadásul a tavalyi csapat nagy része együtt maradt. Így a dobogót céloztuk meg, abban bíztunk, be tudunk furakodni a Celldömölk-Répcelak-Körmend hármas közé. Hatból hat meccset nyertünk az elején, majd minimális megtorpanás után folytattuk a jó szereplést, ennek köszönhető előkelő helyezésünk. Innét folytatjuk, természetesen szó esett az első helyről is, négy csapat esélyes az aranyéremre, szerintem a Cell játékosállománya legjobb, de nincsen lehetetlen a futballban. A csapatot együtt tartjuk, szeretnénk még igazolni játékosokat, aztán január 20-án belevágunk a felkészülésbe.

3. Répcelak

– Koncepcionális váltás történt nyáron – összegzett a klub játékos-edzője, Balassa Péter –, NB III. helyett újra megyei I.osztály következett, így aztán igyekeztünk a helyi nevelésű fiatalokra építeni. A jó sorsolásnak köszönhetően sokáig vezettük a tabellát, ám ekkor látszott, hogy ez a helyezés nem igazán reális, az első hatba soroltam csapatot a rengeteg fiatallal. A végére elfáradtunk, kijött a rutintalanságunk, a támadójátékunk is akadozott, az utolsó három meccsen nem is szereztünk gólt, pedig rengeteg helyzetet dolgoztunk ki. Ezzel együtt a fiatalok bebizonyították, lehet rájuk számítani, a hozzáállásukkal kimondottan elégedett vagyok, mivel azt vallom, a fejlődést a sok munka és a sikerélmények segítik. Szeretném megköszönni a szurkolóinknak, mecénásainknak, az önkormányzatnak a tőlük kapott támogatást, a csapatnak szüksége volt a segítségre. Ami a folytatást illeti, miért ne lehetnénk mi a bajnokok? Ebben a szellemben kezdjük a felkészülést január 20-án.

4. Körmend

– A klub vezetése az NB III-as kiesés után az első hatba várta a csapatot – mondta ifj. Molnár Károly edző –, és azt a célt tűzte ki, hogy három éven belül legyen meg harmadosztályú tagság. Így aztán fiatalításba kezdtünk a nyárom, a rajt után pedig hátrányba kerültünk az élcsapatokhoz képest. A három elveszített találkozó közül egyedül a Celldömölk ellen volt egyértelmű a vereségünk. A végére aztán összerázódott a társulat, ekkor már nagyarányú győzelmeket is arattunk. A ponthátrányunk elég sok az első helyezett Celldömölkkel szemben, őket nem tudjuk befogni, de a dobogóra odaérhetünk. Igazolni szeretnénk, ugyanis elég kevesen voltunk, ám csak fiatal futballistákra számítunk. Január közepén állunk neki a felkészülésnek, és természetesen bízunk a sikeres tavaszban.

5. Vép

– Nyáron vettem át a csapatot – értékelte a félévet Garics György edző – , a vezetőségnek az volt a koncepciója, hogy a régóta Vépen játszó futballisták mellett helyi fiatalokat építsek be csapatba. Emellett azt kérték, fokozatosan legyen olyan az együttes játékstílusa, amelyre vevők az igényes helyi nézők. Ennek a feladatnak álltunk neki júliusban, azzal a hosszú távú céllal, hogy az élmezőnyhöz tartozzon majd a csapat. A futballisták fogékonyak voltak az elképzelésekre és a szakmai munkára is, éltünk a lehetőségeinkkel, és elégedett vagyok a félévvel, ötös skálán négyest adnék a teljesítményre – én köztudottan maximalista vagyok. És ha már idáig eljutottunk csapatépítés közben, akkor szeretnénk tavasszal is megtartani a most elfoglalt pozíciónkat. Hosszú távon pedig bízom abban, hogy a nálunk jobb feltételekkel rendelkező első négy csapat közé is be tudunk törni. A téli szünetben a csapat heti egy alkalommal játszik teremben, a felkészülést pedig január 14-én kezdjük heti 3-4 tréninggel és edzőmeccsekkel.

6. Kemenesmagasi

– Még az indulásunk is kérdéses volt – foglalta össze a csapat őszi szereplését Dobán Gábor játékos-edző – , az utolsó pillanatban dőlt el, melyik osztályban indulunk. Emiatt aztán utánpótlás csapatokat is nehezen verbuváltuk össze. A felnőtteknél a nyári felkészülés nem sikerül túl jól, ráadásul szerencsétlen körülmények között az első meccset elveszítettük. Innét álltunk talpra, és a Celldömölk, valamint a Répcelak elleni találkozókat nem számítva minden meccsen volt esélyünk a győzelemre. Két mérkőzésen a hosszabbításban veszítettünk pontokat, azonban ezzel és a pontlevonással együtt is szép őszt zártunk. Egységes, baráti társaság jött össze, szeretnénk is együtt tartani a csapatot a tavaszi szezonra is.

7. Kőszeg

– A 4. fordulóban vettük át a csapatot Őry Gáborral együtt – vonta meg az őszi szereplés mérlegét Táncsics András – , ekkor utolsó előtti helyen állt a gárda. Innét jöttünk fel, szereztünk 21 pontot, 11 meccsen mindössze öt gólt kaptunk. A stabil védekezés mellett a támadójátékunk is javult. A játékosok vevők voltak a munkára, ebben nagy segítséget kaptam Őry Gábortól és Molnár Zoltántól. Voltak bravúros mérkőzéseink, két találkozó azonban fájó: a Vasvár elleni döntetlen, és a megítélt tizenegyessel eldőlt Csepreg elleni meccs. Ha ezek megvannak, akkor szebb is lehetne a bizonyítvány. Ami a jövőt illeti: jómagam erre a félévre vállaltam el a feladatot, úgy érzem, a csapat számít rám. A folytatáshozazonban néhány dolgot még tisztáznom kell az egyesület vezetésével.

8. Jánosháza

– Szerettük volna a tavalyi jó szereplést megismételni – válaszolta lapunk érdeklődésére Kelemen Kornél tréner -, a középmezőny elejét lőttük be célként. Sőt, egy nagycsapat legyőzésével még a dobogó sem tűnt elérhetetlennek. Aztán, sajnos, nem így alakultak a dolgaink. Munkahelyi elfoglaltság miatt nem igazán tudtak edzésre járni a játékosok, emiatt rapszodikus lett a teljesítményünk, bárkit meg tudunk verni, ám bárkitől képesek voltunk kikapni. Többször is egy góllal kaptunk ki, ez korábban nem volt jellemző. Ehhez hozzátartozik még, hogy nem jöttek a csapattól úgy gólok, ahogy megszoktuk, kifejezetten gondjaink voltak a befejezéssel, ez pedig elveszített pontokat jelentett. Így aztán adott, hogy tavasszal a helyzetkihasználásban kell fejlődnünk. Január közepén kezdjük a felkészülést, szeretnénk igazolni, de az ifjúsági csapattól is szeretnénk felhozni tehetséges játékosokat.

9. Szentgotthárd

– Az első ötbe vártuk a csapatot – summázta gotthárdiak őszi szezonját Kovács Csaba szakmai vezető –, de aztán nem sikerült jól az őszi szereplésünk. Nehéz sorsolást kaptunk, a tabella első felébe tartozó csapatokkal játszottunk az elején, majd jött hullámvölgy is. Az első nyolc helyezett közül csak a Vépet tudtuk megverni, nem voltak bravúrjaink. Így egyértelmű csalódás a félév, hiszen a csapatban ennél jóval több van. Többször hátráltattak bennünket sérülések, talán kétszer tudtunk ugyanabban az összeállításban játszani, és a hozzáállással is voltak gondok. A folytatás egyelőre még képlékeny, mindenesetre a kitűzött célunkon tavasszal sem változtatunk

10. Csepreg

– Úgy alakult az őszünk, ahogy elterveztük – vonta meg a féléves mérleget Sass Dezső edző –, a 8. és 12. hely közé vártuk a csapatot. Pályafelújítás miatt tíz fordulót idegenben játszottunk, így újonc csapatként a helyezéssel elégedett vagyok. Az első öt gárdával nem tudtuk felvenni a versenyt, sőt, talán túlságosan is tiszteltük őket. Ami tapasztalat még, hogy ebben az osztályban többet kell dolgozni, azonban munkahelyi és iskolai elfoglaltság miatt ez nem mindig lehetséges. A csapat magját talán együtt tudjuk tartani, tervezünk igazolásokat is, és január közepén kezdjük a felkészülést.

11. Vasvár

– Mivel pályafelújítás miatt valamennyi meccsünket idegenben játszottuk – összegzett dr. Fukszberger Balázs szakosztályvezető –, a középmezőny környékén szerettünk volna megragadni. Sajnos, a rengeteg eső miatt elcsúsztunk a munkával, így tavasszal sem tudunk otthon futballozni. Körülbelül két ponttal számítottunk többre, így nagyjából teljesültek az elvárásaink. Ami a folytatást illeti, nem tervezünk különösebb igazolásokat, továbbra is saját utánpótlásunkra támaszkodunk. Január elején kezdjük a felkészülést teremben és a kis műfüves pályánkon.

12. Tápláni KSK

– Felkérésre indultunk ebben az osztályban – mondta lapunk érdeklődésére Borbás János játékos-edző –, így aztán újoncként csakis a bennmaradást tűzhettük ki célként. A bajnokság elején látatlanban kiegyeztem volna a 17 szerzett ponttal, azonban látva a meccseket, maradt még bennünk néhány nyerhető találkozó. Tavasszal sem változtatunk a célunkon, ez a szezon általában jobban szokott sikerülni a csapatnak, mivel többet tudunk készülni. Már most lekötöttünk hét edzőmeccset műfüves pályára, ugyanis úgy látom, nagy harc lesz a tabella végén.

13. Kemenesalja

– A tervezettnél rosszabbul sikerült az őszünk – értékelte a csapat szereplését Haraszti Zsolt edző –, eredményességben többet vártam, a játékunkban azért akadtak biztató jelek. Néha úgy tűnt, mintha mentálisan nem hittek volna a játékosok a győzelemben, emiatt furcsa vereségeket szenvedtünk, gyakorlatilag magunkat vertük meg. A 8. helyre vártuk a csapatot, úgyhogy tavasszal komoly munkát kell elvégeznünk. A munkahely és az iskola miatt sokan csak a pénteki edzésre tudnak eljönni, ami gondot jelent. Szeretnénk 1-2 poszton erősíteni, a január közepén kezdődő felkészülés során pedig kimondottan erős csapatokkal találkozunk.

14. Rábapaty

– Az első tízbe vártuk a csapatot – mondta el érdeklődésünkre Dani Lajos szakosztályvezető –, de nem sikerült az őszünk. Sok tényező hátráltatta a munkát: munkahelyi elfoglaltság, sérülés, eltiltás, emiatt aztán gyengén szerepültünk. Ezzel csalódást okoztunk a szurkolóinknak, kevesebben jöttek ki a mérkőzésekre, Szezon közben közös megegyezéssel elköszöntünk trénerünktől, Ádám Endrétől, helyette Enzsöl Gábor vette át csapatot. Most úgy tűnik, vele kezdjük meg a felkészülést a tavaszra, ő szeretne visszavonulni az aktív játéktól. Kapussal és mezőnyjátékosokkal akarunk erősíteni, és azon dolgozunk, továbbra is megyei I-es csapatunk legyen.

15. Uraiújfalu

– Abban bíztunk, hogy az eddigiekhez hasonlóan meglesz a középmezőny – fogalmazott Csákvári Zsolt tréner –, de aztán nem jöttek az eredmények. Voltak kifejezetten balszerencsés vereségeink is, aztán kiütköztek a gondjaink: kevesen voltunk, az edzéslátogatottság nem volt megfelelő. Ráadásul még szeptemberben is eligazolt tőlünk két fiatal játékos, úgyhogy nehéz helyzetben kezdjük meg a tavaszt. Természetesen nem adjuk fel, de legalább 4-5 embernek kellene érkeznie, hogy megtartsuk a tagságunkat az osztályban.

16. Bük

– A Fonyódon végzett szakmai munka mellett vállaltam el a büki kalandot – vonta meg az őszi mérleget Stieber József edző –, sajnos, úgy vergődtünk át az őszön. Edzői munkáról nem igazán lehet beszélni, hiszen alig voltak a gyakorlásokon játékosok. A tudás és minőség mellett nagyobb gond volt a mennyiség, a meccsek előtt azon izgultunk, hogy tizenegyen legyünk. Sokszor olyan focistát kellett a csapatba állítanom, akit korábban nem is láttam. Amíg erővel bírták a játékosok, addig próbálták a taktikát betartani, de aztán kijött az edzéshiány, és lerohantak bennünket. Becsülettel végignyomtuk az őszt, hogy a folytatás miként alakul, nem tudom, én erre a szezonra vállaltam el a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!