Vasvár

2014.09.29. 13:45

A Pittmann-gyűjteményből és a Helytörténeti Múzeumból kerültek újabb művek a hegyháti képtárba

Vasvár – Újabb adományok kerültek a Békeház képzőművészeti gyűjteményébe. A galéria anyaga immár olyan gazdag, hogy bőven jutott belőle a napokban átadott kistérségi egészségház folyosóinak díszítésére is.

Merklin Tímea

A legutóbbi adakozás keretében a Pittmann-gyűjteményből kerültek művek a hegyháti képtárba. A Pittmann-gyűjtemény a nyugat-magyarországi régió egyik legjelentősebb képzőművészeti magángyűjteményének számít. Létrehozója, Pittmann László (1943-2006) olyan szoros baráti kapcsolatokat épített ki a múlt századi magyar képzőművészet alkotóival, ami a maga nemében egyedülálló volt.

Nemrégiben az özvegy, a gyűjtemény gondozója, Pittmann Ildikó több jeles Vas megyei képművész alkotását adta át a vasvári Békeház képzőművészeti gyűjteményének. Köztük Verebi Végh Gyula, Végh Ilona, Radnai Rezső, Steffek Albin, Gellért Károly, Sulyok József és a még Torontóban élő Koroknay Imre egy-egy művét. Radnai Rezső grafikája egyébként épp a vasvári Békeházat ábrázolja, ahol a vasi kollekció található.

Pittmann Ildikó ajándékozása előtt nem sokkal pedig Krieg Ferenc festőművész örökösei egy Krieg Ferenc művet adományoztak Vasvárnak.

Drimmer László festőművész fia, Drimmer László pedig letétbe fogja itt helyezni apja néhány alkotását.

Az ősz folyamán a Vasvári Helytörténeti Múzeum Jálics János (1911-1994) építész nemrég a múzeumba került festményeit adja át a Hegyháti Képtárnak.

A vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ már korábban Soproni Horváth József, Lődör Jenő, Mészáros József egy-egy festményét adta át a vasvári gyűjteménynek. Az új ajándékozásokkal immár 64 Vas megyei képzőművész alkotása található a vasvári képtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!