Vasvár

2014.08.18. 11:52

A vasváriaknak is van saját Mária-éneke

Vasvár – Először volt célállomás a vasvári Szentkút a Mária Út zarándoklatán augusztus 16-án, Nagyboldogasszony ünnepe után.

Merklin Tímea

A vasvári programot Drimmer Lászlóné szervezte. Az „1Úton Nemzetközi Zarándoknapon" a városba keleti és nyugati irányból is érkeztek csoportok.  Akik keletről jöttek, Hosszúperesztegről indultak a Szent István király templomtól, megálltak Csehimindszenten Mindszenty bíboros szülőházánál, és elhaladtak az oszkói pincék mellett. A nyugatról érkezők Halogyról, az Őrangyalok templomától indultak, megnézték Nádasd 11. századi rotundáját, Szarvaskenden a Sarlós Boldogasszony templomot és Döröske 13. századi román stílusú templomát, onnan jöttek Vasvárra.

A csoportok egy órát vártak egymásra, míg mindenki megérkezett. Fotók: Merklin Tímea

A Szentkúton az augusztus 1-jével ide kinevezett, indonéz származású atya, P. Ghie Marcell fogadta őket, aki tíz éve él Magyarországon. Kitűnően megtanulta a nyelvünket, és Vasvárra kerülve pár hét alatt a hívek nevét, jó humora van, mondják róla, hogy igazi, elkötelezett „lelki" ember, aki a Verbita Missziósrend tagja. Az atya köszöntőjében kiemelte: a zarándokok a családok megújulásáért tették meg az utat. Mindenki tegye fel magának a kérdést: „Mit tettem én a családomért? Válhatok-e ajándékká a családom számára?"

Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes a vasváriak saját Mária-énekét is énekelte. Mellette P. Ghie Marcell atya, akit augusztus elsejével helyeztek Vasvárra, Indonéziából származik, a Verbita Missziósrend tagja.

A zarándokok nem egy időben érkeztek, majd egy órát vártak a műsorral, hogy legalább a csoportok többsége megérkezzék. V. Németh Zsolt államtitkár beszédében hangsúlyozta: „Ez a nap ilyen: türelemmel várunk egymásra." - Ma szabadkozni kell, ha valaki boldog házasságban, családban él, de teljes életet ebben a kötelékben lehet élni" - mondta.

A zarándokok a Szentkút völgyében álló kis templomhoz érkeztek.

A Szentkútnál adott műsorban Mohai Gábor előadóművész versekkel működött közre, Maczkó Mária Magyar örökség-díjas népdalénekes pedig azt a Mária-éneket is elénekelte, amelyik kifejezetten a vasváriaké, és ezen a tájon mindenki ismeri: „Halld meg imánkat Mária, Édes Vasvári Szűzanya!" - A kottát Kovács Tilda polgármestertől kapta korábban, hiszen már kétszer fellépett itt, legközelebb a szeptemberi búcsún lesz hallható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!