Vasvár

2015.06.08. 14:31

Egy csipet Indiából - Loyd Pradeep Fernandes volt a vendég a kultúrházban

Indiából jött, mestersége címere: missziós. Loyd Pradeep Fernandes atyával Bozzai Lajos tűzoltóparancsnok beszélgetett a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Merklin Tímea

Most már nemcsak a templom van tele a fekete verbita szerzetesek működése során a hívekkel, hanem rendszeresen a művelődési ház is. Az emberek nagyon szeretik az indonéz Marsell és az indiai Loyd atyát, akik egyszerű közvetlenségükkel, kedvességükkel sokakat vonzanak.

A sok humorral fűszerezett teltházas rendezvényen megismerkedtünk Indiával, Loyd atya életútjával, hogyan jutott el Vasvárig.

Azt mesélte, 13 gyerekes családból jön, eredetileg mérnök akart lenni, de szemináriumba küldték, ahol 14 évet tanult, és pap lett.

– A verbitáknak nagyon fontos a multikultúra, van is ilyen szeminárium. Ha nem ismerjük a másik nyelvét, kultúráját, megtanuljuk – mondta Loyd atya, aki 2013. szeptemberében érkezett Magyarországra. Egyik meghatározó élménye volt, hogy egy disznóvágáson megitattak vele délig tizenegy pálinkát, aztán egy hétig nem aludt. A borkóstoló jobban tetszett neki.

Másfél éve tanul magyarul, úgy érzi, nagyon izgalmas ezt a nyelvet beszélni, amely igazán a múlt idő megtanulása után kezdődik. A hibái közül is elmondott párat: „a 47-es vilmossal jöttem” számolt be Budapesten az érkezéséről, egy pénztárosnőnek pedig azt találta mondani: „kérem a számát”...

– Szeretem itt Magyarországon a kultúrát, az időjárást, a meleget különösen. Közel állok a magyarokhoz, nem volt nehéz megszokni itt. Magamra találtam Vasváron, nagyon hálás vagyok istennek a missziós hivatásért, és nagyon hálás vagyok a vasváriaknak a fogadtatásért.

Loyd atya választotta MAgyarországot, nem úgy küldték, Brazília és Chile jött még szóba, de nagyon kíváncsi volt az országunkra, és nem bánta meg.

Egyelőre nincsenek nagy tervei, autóvezetést tanul, gyakorolja a nyelvet, mert mikor dolgozik, nagyon kell, hogy jól fejezze ki magát, és egyre pontosabban megértse, amit neki mondanak a hívek. Jelenleg aszerint él, hogy „naponta csak egyszer kell élni, holnap jön más”.

Loyd atya kedvenc ételeiről is szó esett: szereti a gulyást, a pörköltet és a kenyeret (de mellé rizs is kell), és minden olyat, ami egy kicsit csípős.

Végül indiai ételekkel kínálta a hallgatóságot mindabból, amit az est előtt a tűzoltóságon az ő vezetésével készítettek. Volt Uttpan (zöldséges rizslepény) Ralta (joghurtos, gyömbéres, zöldséges szósz) Halava (indiai darapuding), mind népszerű lett a kóstolók körében.

 

A templomon kívül is szeretik

Loyd atya magyarországi tartózkodása alatt nem találkozott a rasszizmussal, jól fogadták őt a vasváriak, és megérkezése óta elhalmozzák a szeretetükkel. Az önkéntes tűzoltók kezdeményezték és szervezik az atyákkal való beszélgetéssorozatot a templomon kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!