Vasvár

2015.07.06. 11:29

Telefújták a nyárestét a vasvári zeneiskola tanulói

Vasvár – Meglepően nagy zenekara van a kisváros kis zeneiskolájának: közel negyven muzsikus lépett színpadra a hétvégén tartott nyári koncertjükön. A hangulatos, sok embert vonzó rendezvény kapcsán Szabó Zoltán iskolaigazgatóval beszélgettünk.

Merklin Tímea

A vasvári zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarát Szabó Zoltán igazgató kezdte szervezni, miután megérkezett a városba a Vajdaságból, Szabadkáról. Az Újvidéki Zeneakadémián tanult, 1993-ban jött át Magyarországra, 1997 óta lakik Vasváron. Agilis ember, aki szeret szervezni, akár a semmiből teremteni, mint mondja érzéke van hozzá, és ma már türelme is.

– A zenekar 13 éve működik. A jöttöm előtt nem volt a zeneiskolának együttese. 18 fővel alakult meg, aztán minden évben gyarapodott új tagokkal, egyre nehezebb darabokat vettünk. Minden évben 8-10 új számot tanulunk, vannak kedvencek és közönségkedvencek – meséli Szabó Zoltán.

– Nem fúvószenész vagyok, hanem karvezető és szolfézstanár, ezért nem törekszem klasszikus fúvószenét tanítani, sokkal inkább populáris számokat, esetleg rockosabb darabokat. Néha „belenyúlok a kottába”, hangszerelek a kollégáimmal együtt. Például a gitárt, az éneket mi rakjuk hozzá az egyes művekhez.

A zeneiskolában nyolc tanár dolgozik, nyolc hangszert oktatnak: rézfúvósokat, vonósokat, fuvolát, furulyát, zongorát, szaxofont, klarinétot. Közel száz tanuló van minden évben, közülük kerül ki az iskolai zenekar. Az igazgató fontosnak látja, hogy ne csak a gyerekekre legyen jó hatással a zenetanulás, hanem a szüleikre, környezetükre, közönségükre is, ezért szervezik a koncerteket.

– A jelenlegi tanulóinkon kívül visszajárnak régiek is a zenekarba, az évi két legnagyobb koncertünket velük kiegészítve adjuk. Még a nyári hangversenyünknél is jelentősebb és még több embert csalogató rendezvény az újévi koncert, ahol nemcsak nincs üres szék, de minden lépcsőn is ülnek. A kisebb rendezvényeket, falunapokat el tudjuk látni a régi diákok nélküli 20-25 fős létszámmal. Jó kapcsolatainknak köszönhetően a nagy koncertekre más együttesekből is hívunk egy-egy zenészt, mert mindig vannak posztok, ahonnan valaki hiányzik. Most a szombathelyi együttesből kértünk fel muzsikust, máskor Zalaegerszegről, Körmendről hoztunk.

Amint megtudjuk: a zeneiskola tanulói lelkesek, nagyon szeretnek muzsikálni az oktatáson kívül is. Tavaly az igazgató országos versenyre nevezte a csapatot, ahol a 6. helyezést sikerült megszerezni, méghozzá kisegítő zenészek, tanárok nélkül. Szólistaként is jól helytállnak országos és nemzetközi versenyeken, minden évben van egy-két vasvári gyerek, aki zenei pályára lép, a művészeti szakközépiskolában tanul tovább.

Tavaly pályázati és szülői támogatásnak köszönhetően négynapos horvátországi tengerparti fesztiválon vettek részt – ez jól összekovácsolta a csapatot –, az idén ilyen nem lesz. Jártak már Olaszországban, Szlovéniában, a jövő tanévben ausztriai utat terveznek Weiz városkába, ahonnan már volt vendégzenekar, és ők hívják vissza a vasváriakat. Szlovén zenekarokkal is jó kapcsolatokat ápolnak, kilátásban van egy muraszombati fellépés. Most a gyerekek szünidőre mennek, ősszel kezdik újra a munkát.

Címkék#Vasvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!