Vasvár

2017.01.16. 19:20

Attrakciókból nincs hiány, és nem csalódnak a Hegyháton a természetjárók

Vasvár - Szezonalitás, a szálláshely-kapacitás hiánya, fokozatos növekedés. Röviden ez a Hegyhát vegyes turisztikai mérlege 2016-ról.

Pogács Mónika

TAVALY

- Átlagos volt a szálláshelyek kihasználtsága 2016-ban. A szezonalitás és az egy-két itt töltött vendégéjszaka jellemző a turizmusra - kezdett az értékelésbe Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület vezetője. A középtávú cél az, hogy a turisták több vendégéjszakát töltsenek itt, hosszabban tartózkodjanak a Hegyháton. Ehhez azonban szolgáltatás- és attrakciófejlesztés, valamint több szálláshely szükséges. - Ez kicsit a tyúk-tojás kérdésre emlékeztet, hogy melyik volt előbb. Ha nem fejlesztünk, nem jönnek a vendégek. Ha nem jönnek a vendégek, nincs miért és miből fejleszteni és szálláshely-kapacitást növelni - elemezte Zágorhidi Czigány Ákos.

Arról, hogy konkrétan hány vendégéjszakát töltöttek a látogatók a Hegyháton, a menedzser csak a turisztikai szervezet teljes területére, a Hegyhátra és a Rába mentére összesített adatokat tudott mondani. A két térségben együtt 18-19 ezer vendégéjszaka realizálódott, és elmondható, hogy ez a szám állandósulni látszik. A Hegyhátra a bakancsos, kerékpáros turizmus a jellemző, ez pedig meghatározza a szállások fajtáját is. A térségben elsősorban a falusi turizmusra szakosodott szálláshelyekből van - értékelt a turisztikai szakember.

A csehimindszenti Mindszenty Ház fontos szerepet kap a Hegyhát idegenforgalmában: a vallási turizmus célja, zarándokhelye
Fotó: Pogács Mónika

TERVEK

Az idei pályázati sikerek reményeiről szólva Zágor-hidi Czigány Ákos a vasvári kilátó környékének rehabilitációját említette, valamint a petőmihályfai kápolnánál tervezett fejlesztéseket.

VONZERŐ

Hogy mi számít Vasvár és a Hegyhát csábító erejének? A szakember szerint húzóerő, de csak szezonális jelleggel az országosan ismert Jeli arborétum. De említette még az egyre dominánsabb zarándok- és egyházi turizmust, melynek célpontja a nemrégiben elkészült csehimindszenti Mindszenty Ház. Hozzátette: a Hegypásztor Kör zsúpos pincéi, hegye szintén meghatározó térségi vonzerőt jelent.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!