Vasvár

2014.09.01. 10:57

Vitathatatlan a Hegyháti Napok kulturális, közösség- és vidékfejlesztő hatása

Vasvár, Oszkó – Véget ért az egész augusztust betöltő Hegyháti Napok programsorozata, amelynek szervezésében Gergye Rezsőnek, a Nagy Gáspár Művelődési Ház vezetőjének fontos szerepe volt, ezért őt kértük értékelésre.

Merklin Tímea

A Hegyháti Napok kulturális jelentősége mellett a közösségfejlesztő és vidékfejlesztő hatását emeli ki az igazgató. Így lehet, hogy a Rétes Fesztivált – amely a Hegyhát falvaira kulturális és gazdasági aspektusból is fejlesztést gyakorol - a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet idén a támogatással is elismerte.

Nádler László festőművész, aki két tábort is tartott a Hegyháti Napok idején - egyet a vasvári kolostorban, a másikat a saját oszkói portáján Ez a kép a Nagy Gáspár Művelődési Házban készült róla. Fotók: Merklin Tímea

- Három új teret vontunk be a fesztiválba, közülük kettő magántulajdon volt, és még tovább tágulhat a tér még egyéb maszek udvarok, a Vasvári Pál utca és a Kossuth utca felé, valamint az óvoda  és a Békeház udvara is bevonható – tudtuk meg az igazgatótól. - A kolostor kertben zajló programok azért fontosak, mert még több helyi lakó és látogató láthatta működés közben a gyönyörű kertet és adtak újabb inspirációkat a használatához. Török Richárd most felavatott szobra új minőséget vitt a központi városrészbe, szeretik az emberek. A város vezetése a szoborral is hangsúlyozza a közösségi terek használatának a fontosságát.

A vasvári alkotótáborban elkészült 12 alkotás szeptembertől egy éven át havi forgásban más-más közösségi helyen és vendéglátóegységben lesz látható. Képárveréseket terveznek a kiállításmegnyitókon. „Vasváron meg fog jelenni Nagybánya."  A tábor létrejöttében  Nádler László nak, az Oszkóban élő festőművésznek oroszlánrésze volt, végre útjára indult a több évtizedes gondolat, hogy Vasvár legyen a látványelvű festészet fellegvára. Oszkóban, az ő portáján is volt egy tábor, kölcsönösen jó egymásra hatásban a vasvárival. Gergye Rezső úgy fogalmaz a képeket nézegetve:  „beszédbe elegyedik a látogató a látogatóval és az alkotóval. És a világ egy kicsit máris megváltozik. Az itt készült képek által a világ már más, mint öt nappal ezelőtt. Nemcsak ebben a kertben, hanem ebből kilépve is más a világ."

Nádler László a vasvári akciófestészet közben - festőtársai csodálták őt, amiért negyed és fél óra alatt alkotott meg - zenére - egy-egy szép képet.

A Hegyháti Napok része volt a Nagytilajban a Nagy Gáspár Alapítvány által szervezett „bejárós" tábor, amelyben baltavári és csehimindszenti felső tagozatos iskolások vettek részt. Előadást tartott N. Pál József irodalomtörténész a költészet mibenlétéről, az udvaron „hangolta" a diákokat.  Petőfitől jutott el Nagy Gáspárig, kiemelte a költő keresztényi alázatát és szeretetét, amellyel nagyon tudott figyelni embertársaira. A táborban a költő özvegye: Szabó Márta és leánya Nagy Réka volt a szervező. Többen segítették a munkájukat, így a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ is. A tapasztalatok birtokában lehet folytatás az ősz folyamán iskolák részére szervezendő rendkívüli irodalomórákkal, valamint majdan  bentlakásos táborokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!