Vélemény

2017.07.05. 19:08

Terka-sztorik - Amiről az útikönyvek nem írnak

Turizmust tanuló diákoknál része a tananyagnak a különböző kiadású útikönyvek ismerete, egymástól való megkülönböztetése.

Tersztyánszky Krisztina

Ebből az következik, hogy az egyes bédekker szerzők másra és másra fókuszálnak, más szempontokat helyeznek előtérbe, amikor a turistáknak tanácsokat adnak. Összeesküvés-elméletekben gazdag világunkban még csak meg sem merem kockáztatni, hogy egyiküket-másikukat netán bizonyos rejtett érdekek vezérlik a látnivalók kiválogatásában.

De nincs is erre szükség: a legnagyobb jóindulat feltételezése mellett is igaz, hogy az útikönyvek és az utazóknak szánt

weboldalak nem mindig tartalmazzák azokat az információkat, amelyekre épp kíváncsiak vagyunk. Pontosabban: ha nyitott szemmel járunk, könnyen bukkanhatunk olyan eldugott szépségekre és érdekességekre, amelyeket nem tartalmaz a kötelező látnivalók sora.

Csak egy példa a sok közül: a portugál, óceánparti kisvárost remek fürdőhelyként hirdetik a prospektusok. Felhívják a figyelmet a jó szörfözési lehetőségre, a parti promenádra, néhány étteremre. Arról viszont nem szól a fáma, hogy aki beljebb merészkedik a girbegurba utcákon, igazi kincsre talál. Egy régi halásznegyedre, egymáshoz tapasztott, földbe süppedő házikókkal, tarkára pingált utcakővel. Az utcácska közepe táján gyermekded módon feldíszített közkúttal, minden negyedik-ötödik ház előtt közös, kőből készült mosóvályúval... amelyeket ma már virágtartónak használnak a lakók vagy annak sem. A bédekker nem ír róla, nem akarják idecsalogatni az utazót – talán szégyellik az egyszerűségét. Pedig aki az itteni életformát, a múltat szeretné tetten érni, annak egy ilyen lopott séta többet ér egy múzeumi látogatásnál. Az ilyen, személyesen felfedezett apró csodák révén tudunk egy helyet igazán megismerni és emlékezetünkben szépnek megőrizni.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!