Vép

2015.02.27. 12:38

Elűzték a telet az ovisok - Kiszebábot égettek Vépen

Vép – Bábot égettek, kiabáltak és játszottak a télűző hagyományt felelevenítő eseményen a gyermekek. A bátrabbak a parazsat is átugorhatták.

Unger Tamás

A téltemetés régi népszokását elevenítették fel a vépi művészeti óvodások pénteken délelőtt. A vidám eseményen gyerekek által készített kiszebábokat dobtak a tűzbe, miközben különböző télűző rigmusokat énekeltek. Elhangzott egyebek között a Haj, ki kisze, haj című dalocska is, amelyet már korábban is bemutattak nekünk az intézmény gyerkőcei.

Takács Józsefné, az óvoda vezetője elmondta, hogy ez már egy többéves hagyomány az intézményben.

– Óvodánkban őrizzük a hagyományokat: egy nevelési évben minden hónapra több rendezvényünk is jut. A kiszebábégetés nálunk úgy zajlik, hogy rakunk egy jó kis tüzet, és arra rávetjük a kiszebábokat. A gyermekek külön-külön is készítettek maguknak, és van egy közös, méretes kiszebáb is. A tűz körül pedig kolompolunk, körjátékozunk, énekelünk, a végén pedig a bátrabbak a parazsat is megpróbálhatják átugrani. Nagyon jó hangulatban szokott telni, a gyerekek ugyanis imádják, ha kiereszthetik a hangjukat. Ezen az óvodai szinten annyit kell tudni a kiszézésről a gyermekeknek, hogy várjuk a tavaszt, elűzzük a telet, és nem szeretnénk betegek lenni.

Takács Józsefné hozzátette, hogy a felkészítés körülbelül egy hétig tartott.

– Napközben elkészítették a kisebb bábokat, illetve közösen a nagyot. Általában többféle technikával dolgozunk, hogy még izgalmasabb legyen. A gyermekekben általában leginkább a tűz marad meg az eseményt követően, valamint a hozzá kapcsolódó érdekességek.

Kapcsolódó anyagok:

Gyerekszáj: mit mondanak a vépi ovisok a közelgő tavaszról? (videóval)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!