Ugyanazon az állásponton

2022.08.24. 07:00

Évközi béremelést, rezsitámogatást adnak - Több vasi cég is így csökkenti munkavállalói terheit

A dolgozók kiadásainak növekedésére sok munkáltató reagál. Vasi telephelyű nagyfoglalkoztatóknál érdeklődtünk – a megkérdezett cégvezetők egyöntetűen azon az állásponton vannak: felelős munkáltatóként tekintettel kell lenniük a megváltozott körülményekre, lehetőségeik mentén megoldást találni, hogy csökkentsék munkavállalóik terheit.

Tóth Kata

Fotó: Shutterstock

Rendkívüli évközi béremelésről és rezsitámogatásról döntött a napokban a Schaeffler szombathelyi vállalata: az év során már érvényesítettek kollektív típusú bérfejlesztést, most azonfelül 3300 szombathelyi munkavállalójuk részére további 5 százalékkal fejlesztik a munkabért, és az év utolsó négy hónapjára összesen bruttó 240 ezer forint támogatást kapnak kollégáik. Szigeti Tibor ügyvezető úgy véli: munkavállalóik családjainak egzisztenciális biztonsága és vállalatuk stabilitásának biztosítása egymástól elválaszthatatlan feladatuk. Ahogy a járványhelyzetben, úgy a jelenlegi gazdasági helyzetben is segítik munkavállalóikat. 

A Nestlé Hungária Kft. büki állateledelgyárában ez év augusztus 1-jei hatállyal átfogó béremelést hajtottak végre. Ez minimálisan 3 százalékos béremelést jelent minden munkavállaló számára. Egyes dolgozói csoportok esetében azonban az emelés mértéke ennél jelentősen magasabb is lehet – árulta el Tompa Gábor, a Nestlé kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója. 

Az Opel Szentgotthárdnál idén két alkalommal is volt kollektív típusú bérfejlesztés: megélhetési költségkompenzáció, vagyis inflációkövető béremelés, valamint egyszeri általános alapbéremelés formájában. A további juttatási elemeket a kollektív szerződés és az annak részét képező éves bérmegállapodás tartalmazza. A fentiek mellett az idén a kollektív szerződésben rögzítetteken felül több alkalommal került sor egyösszegű kifizetésekre a fizikai dolgozók körében, tekintettel az üzleti és gazdasági körülményekre – tudtuk meg Kaszás Zoltán szóvivőtől. 

A SCHOTT lukácsházi vállalatánál az éves bérfejlesztésen túl 2022. július 1-jétől idén második alkalommal átlagosan 15 százalékos rendkívüli évközi béremelést hajtottak végre, hogy a megváltozott gazdasági környezet miatt megnövekedett kiadásokat tartósan enyhítsék minden munkavállalójuk számára. Mosonyi Ilona szenior HR-generalista elmondta még: további hosszú távú intézkedéseik között szerepel a munkába járás költségtérítésének jelentős emelése és bónuszaik versenyképes átalakítása. Régi és új kollégáikat nagy összegű csatlakozási és ajánlási bónuszokkal jutalmazzák, lakhatási támogatást adnak a távolabbi régiókból érkező munkavállalóiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!