2009.11.12. 12:28
Újraéledő négy Mancs-kampány a magyar liba ellen
Libatömést és -fosztást végző magyarországi libatelepekről közölt fényképes riportot csütörtöki számában a News című osztrák hetilap. A töméstől stresszelnek a libák, és a tépés is fáj nekik, derül ki az írásból. A cikkben feltűnő Négy Mancsnak azonban még ennél is jobban fájhat, hogy Ausztriába importált libahús legnagyobb része Magyarországról érkezik.
A magazin Marcus Müllerrel, a mindkét eljárást ellenző Négy Mancs állatvédő szervezet tagjával látogatott Bács-Kiskun megyébe.
Magyarországon az osztrák ár egytizedéért kapni libát, s ezt a libafosztás- és tömés teszi lehetővé. Ausztriában tiltottak ezek az eljárások, az így készült termék importját azonban nem tiltják - mutat rá a News.
Mindkét eljárástól szenved a szárnyas, a melléről kitépett tollak rengeteg kisebb-nagyobb sebet hagynak, a kényszeretetés lázat, stresszt és fájdalmakat okoz - áll a cikkben.
"Az ágazatban dolgozóknak sokszor nincs más választásuk, mert a nyugat-európai húsárak jelentősen csökkentek" - tette hozzá Müller. Állítása szerint sok termelő fel is hagyna ezzel a módszerrel, de a "normál" libahús túl kevés pénzt hoz. Öt évvel ezelőtt nyolc euró is volt egy kilogramm libahús ára, most két euró. Müller szerint állatkínzást támogat, aki ilyen alacsony áron veszi meg a húst.
A libatömést alkalmazó országokból, mint Magyarország és Franciaország származó húst "inkább el kellene kerülni" - mondta. Hozzátette azt is: nem szabad azonban mindent elítélni, ami Magyarországról érkezik, mert nem minden üzemben alkalmazzák ezeket a módszereket.
A Négy Mancs szerint míg az osztrák kiskereskedelemben már nem kapni töméssel hizlalt libamájat, a vendéglátásban széles körben használják. A Négy Mancs szerint ezzel összefüggésben probléma, hogy fogyasztó nem tudja megállapítani, hogy honnan származik a felszolgált étel.
Az Ausztriába importált libahús legnagyobb része Magyarországról érkezik, a második helyen Franciaország áll.
Pálfy M. Katalin