Privatizálják a szentgotthárdi városi tévét

Eladja a szentgotthárdi önkormányzat a városi tévét. A cég ára kétszázötven millió forint, és volt, aki lefizette a 12 milliós bánatpénzt. A szerkesztőség szuverenitását szerződés garantálja.

Angyal László

Sajátos helyzetben van a Szentgotthárdon a városi televízió: a cég száz  százalékos önkormányzati tulajdonú, de más városakkal ellentében a helyi képviselő-testület több éve nem támogatja a tévét.

Műsor mégis van, s nem kevés: hetente híradó, saját gyártású mese, magazin időseknek, fiataloknak, kulturális és szociális témájú műsorok a magazinsávban. 

Havonta élőben, három kamerával közvetítik a testület ülését, illetve  bajnoki szezonban felvételről a Körmend kosármeccseit. A színes műsorpaletta pénzbe kerül, de támogatás a város 2007 óta nem ad. 

A titok nyitja, hogy a cég kábelszolgáltatással is foglalkozik: Felsőszölnöktől Rábagyarmatig mintegy háromezer háztartásban fizethetnek elő az internet, a telefon és a kábelévé szolgáltatásra. Ezt a csomagot értékesíti a város.

Viniczay Tibor polgármeter szerint égető szükségük van bevételekre, hiszen a város hiánya 470 millió forint, melyet 300 alá szeretne szorítani a testület. Amikor az értékesíthető vagyonon gondolkodott az elöljáró, elővette a 2006-os választási programját, amiben leírta: privatizálni kellene a városi tévét.

- Műszaki szakértővel hivatalos értékbecslést végeztetünk, aki 160 millió forintban jelölte meg az értékét. A képviselők zárt ülésen úgy döntötték, hogy a pályázati kiírásban 250 milliós vételárat határoznak meg. A hirdetések megjelentek, s  volt, aki lefizette a 12,5 miliós bánatpénzt, ami az ügy komolysága miatt ilyen magas összeg. A pályázat beadási határideje szeptember 1., s már érkezett lezárt boríték. Az első őszi testületi ülésen hirdetjük ki az eredményt.

A polgármester hangsúlyozta: a tévé működését nem érinti a privatizáció, mert pályázati kiírásban szerepel a kötelezettségek, az élő szerződések listája, az ügyvezető és szerkesztőség munkatársainak foglalkoztatása.

 

Tévétörténet

Szentgotthárdon a városi televízió létrehozásának gondolata, a kábelhálózat kiépítésének ötlete 1992-ben született. Egy év múlva hét vokssal elfogadták a Városi TV alapításának tervét.

Szentgotthárdon a kábelrendszer kiépítését 1994 májusában kezdték. A kábelhálózat kiépítése több lépcsőben valósult meg.

A városi televízió szervezetileg évekig a Művelődés Házához tartozott. Öt év eltelte után, 1998-ban vetődött fel a városi tévé önálló szervezeti formába öntésének gondolata. Ekkor a kábelrendszer üzemeltetését is a tévéhez csatolták, neve így Szentgotthárd Városi Televízió Kht. helyett Szentgotthárd Városi Televízió és Kábelüzemeltető Kht.lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!