Így változik januártól a parkolási rendelet

Sok a panasz a szombathelyi fizetőparkolásra. Januártól több változás várható: továbbra sem teszik ingyenessé a kórház előtti parkolást, a parkolóőröket viszont konfliktuskezelő tréningre küldik.

Tersztyánszky Krisztina

Szerdán Marton Zsolt alpolgármester és Vörös Lajos, a SZOVA Zrt. városgazdálkodási egységvezetője tájékoztatott a parkolási rendelet változásairól.

A lakosság egyik fő kifogása a parkolási renddel kapcsolatosan az, hogy ugyanúgy büntetik a bliccelőt, mint azt, aki csak néhány perccel lépte túl a szabályosan kifizetett parkolási időt. Ezt hivatott orvosolni a türelmi idő bevezetése. A jegyvásárlásra öt percet kapnak az autósok, a parkolási idő lejárta után pedig egy óránál rövidebb idő esetén öt, annál hosszabb idő esetén pedig tizenöt perc türelmi idő jár. Az igazságos elbírálást szolgálja az is, hogy aki a büntetéstől számított két napon belül felmutatja a mozgássérült igazolványát, nem fizet pótdíjat. A havi bérletek a következő hónap ötödik munkanapján éjfélig, az éves bérletek pedig január 31-ig érvényesek.

Januártól hosszabb ideig tart nyitva  parkolási ügyfélszolgálat. Szerdánként reggel nyolctól este nyolcig lesz lehetőség ügyintézésre, és minden hónap első szombatján is kinyitnak, segítendő a havi bérletek megvásárlását.

Szombathelyen az elmúlt két évben nem emelkedtek a parkolási tarifák. Most január elsejétől az első és a második díjzónában óránként húsz forinttal nő a tarifa, a harmadik övezet díja és a bérletek ára viszont nem változik.

Az alpolgármester megerősítette: a kórház előtti parkolást nem teszik ingyenessé, ez esetben ugyanis félő, hogy azokat a helyeket egész napra lefoglalnák a belvárosban dolgozók.

Jogos felháborodást vált ki, hogy a megyeszékhelyen nagy létszámban parkolnak fizetés nélkül beazonosíthatatlan, például szlovák rendszámú autók. Velük szemben nem alkalmazható büntetés. Ezért a közgyűlés és a szolgáltató közösen vizsgálja a kerékbilincs bevezetésének lehetőségét  döntés februárra várható. Ugyancsak nagyon sok panasz érkezik a parkolóőrök viselkedésére. Vörös Lajos szerint jogos igény az ügyfél részéről, hogy ha már megbüntetik, legalább kulturált, európai módon tegyék. Ezért a parkolóőröknek konfliktuskezelő tréningeket szerveznek, és aki nem képes kulturált hangvételt megütni az ügyféllel szemben, azt akár el is bocsáthatják.

Nem lesz utólagos jegybemutatás

Januártól az első díjzónában 260 forintról 280 forintra, a második díjzónában pedig 160-ról 180 forintra emelkedik a parkolójegyek ára.

Szombathelyen ezentúl sem lesz utólagos jegybemutatás, mert ez visszaélést vonhat maga után.

Jövő évtől utólagosan is bemutatható lesz viszont a mozgáskorlátozott igazolvány, az adminisztrációs költség befizetése után eltörlik a pótdíjat, ha az ügyfél a kártya kihelyezésekor nem körültekintően járt el.

Azok az autósok, akik nem rendeltetésszerűen használják a felfestett, fizető parkolóhelyet (tehát például két helyet foglalnak el), szabálysértést követnek el, ezért helyszíni bírsággal sújthatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!