Miért van messze Makó Jeruzsálemtől?

2020.03.16. 07:00

Torma Péter a keresztes hadjáratokról

Történelmi témájú előadás helyszíne volt az általános iskola. A katekézis keretében a magyar keresztes hadjáratokról esett szó.

Civil/Gaálné Pápai Viktória

Az előadót, Torma Pétert Déri Péter esperesplébános köszöntötte Csehimindszenten Fotó: VN/GPV

Déri Péter esperesplébános nagy szeretettel köszöntötte az egyetemen történelem szakon végzett régésztechnikust, a Savaria Városi Múzeum régészeti osztályán dolgozó Torma Pétert Csehimindszenten.

Az előadó II. András király keresztes hadjáratairól beszélt. (A keresztes háborúk a római katolikus egyház és a pápa által szentesített, nagyarányú középkori hadjáratok voltak a 11. századtól kezdődően. Fő céljuk kezdetben a Szentföld visszaszerzése volt a muszlim araboktól és a törököktől, később több hadjárat azonban európai vagy afrikai területek ellen irányult. Nemzeti jellegű vagy részleges keresztes hadjáratokat is szerveztek – mondja a lexikon.)

Torma Péter érdekes előadásában az uralkodó családjáról, jelleméről, külföldi kapcsolatairól, a hadjárat során kialakult, nem mindenki számára ismert eseményekről is mesélt a hallgatóságnak.

Az előadót, Torma Pétert Déri Péter esperesplébános köszöntötte
Csehimindszenten Fotó: VN/GPV

Egyebek között olyan érdekes legendákra is fény derült, mint például, hogy honnan ered a sokszor idézett szólás: „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.”

A monda szerint a királynak volt egy Makó nevű keresztes vitéze, aki már nagyon vágyott arra, hogy eljusson a Szentföldre. Makó vezér egy alkalommal alaposan felöntött a garatra, és mély álomba zuhant. Felriadva azt hitte, hogy már Jeruzsálemben van, a valóságban azonban csak az ugyan már indulásra kész, de még lehorgonyzott hajón aludt. Ekkor születhetett a ma is sokszor elhangzó

szólás.

Torma Péter az előadás során arról is beszélt, hogy II. András uralkodásának korszakában említették először Vas megye településeit.

Civil/Gaálné Pápai Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!