Gazdaság

2013.02.15. 16:22

Vállalkozói szimatot kapni

Igyekszik újraszerveződni, aktivizálódni a Női Vállalkozói Klubja: az Esélyegyenlőség Házában tartottak tréninget. A "Nők érvényesülése kommunikációval" című tréningen nem csak vállalkozó nők vehettek részt, hanem bárki, aki előzetesen regisztrált.

Merklin Tímea

Lackó Zsuzsa coach, tréner, tanácsadó volt a vendég, aki 20 évig dolgozott a Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítványnál, jelenleg független vállalkozó. A szombathelyi klubban már a nyitásnál megfogalmazta, hogy érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehetne együttműködni a Magyar Üzletasszonyok Egyesületével.

A tréningen nem csak vállalkozó nők, hanem alkalmazottak, gyes-en lévők, vállalkozásra készülők is részt vettek. A legkülönbözőbb foglalkozású hölgyek - a termékértékesítőtől a tanáron és a szülésfelkészítőn át az orvosig - mondták el, mit várnak a klubtól, kiderült: sok kisgyerekes nő keresi az útját.

Tanulságosak voltak a megszólalásaik, milyen szándékokkal jöttek a női vállalkozók közé. Egyikük elmondta, hogy az a célja, hogy az alkalmazotti létet lecserélhesse egy szabadabb tevékenységre. Egy másik hölgy úgy fogalmazott: az tetszik a vállalkozásban, hogy az ember saját maga főnöke, rugalmas a munka, ugyanakkor felelősségteljes. Volt, aki egyszerűen csak vállalkozói kedvet, szimatot szeretne kapni. Egy három gyerekes anya azért keresi a vállalkozók világában a lehetőségeket, mert nem akar gyes-ről visszamenni ahhoz a vállalathoz, ahol korábban dolgozott; nem akar szombatozni. Egy egyetemista a pályája elején szeretne segítséget kapni az elinduláshoz. Volt olyan, aki azt szeretné megtanulni, hogy lehet úgy dolgozni, hogy maradjon szabadideje.

Lackó Zsuzsa tréner volt a vendég a női vállalkozók klubjában, négyórás tréninget tartott (Fotó: Szendi Péter)

Lackó Zsuzsa tréner felajánlotta, hogy egy másik alkalommal szívesen visszatér, hogy a vállalkozás indításáról beszéljen. Aznapi témája azonban a kommunikáció volt, amelyet az asszertivitás, a magabiztos, határozott, önérvényesítő viselkedés kérdéskörével kezdett.

- Ahol férfiak vannak, ott nagyon nehéz nőként érvényesülni, pedig ugyanazt meg tudjuk csinálni  - mondta. - Kérdés, hogy elhisszük-e, hogy meg tudjuk csinálni. Az asszertivitás nem csak kommunikációt jelent, hanem mentalitást is: lehet - ha nem is könnyű -, önérvényesítő módon élni. Annak is tudatában kell lenni, hogy a környezet egy nőtől nehezen fogadja el az asszertivitást, mert nem mindig értik, nehezen tudnak vele mit kezdeni. Érdemes bevonni a hozzánk közel állókat abba, hogy változtatni szeretnénk, adjanak visszajelzéseket számunkra.

A tréningen szituációs játékokat is játszottak a résztvevők. Hogyan lehet például elrendezni egy olyan konfliktust két ügyfelünk között, ha mindkettő fontos számunkra. Hogyan lehet a problémára, és nem az emberre fókuszálva kommunikálni, hogyan lehet kérdésekkel kézben tartani az irányítást.

A női klubban zajló jó hangulatú csapatmunka - vállalkozó és nem vállalkozó nők együttműködése - azt is jelezte, hogy a klub nyitott; itt egymás segítésére szerveződnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!