Premier

2021.08.09. 16:10

Két magyar alkotó debütál a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Az egyik történet egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el, a másik pedig egy nem mindennapi kilakoltatást jelenít meg.

Forrás: Facebook / CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A két bemutatkozó alkotást, Kis Hajni Külön falka és Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmjét először láthatja a közönség a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, szeptember 10. és 18. között.

Kis Hajni rendező visszatérő vendég a rendezvényen, hiszen Last Call című kisfilmjével a CineNewWave szekció díját nyerte el 2018-ban. Az idei fesztiválon pedig az első egész estés filmjét, a Külön falkát vetítik, amely a magyar díszbemutató után, szeptember 30-tól országos moziforgalmazásba is kerül.

A részben személyes élményeken alapuló film egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el. A tizenkét éves Horváth Zorka alakításában megjelenő Niki nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc gyereket. Amikor a kislány megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor, akit Dietz Gusztáv játszik, ezalatt kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt pedig állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

A Kilakoltatás című film színészei között feltűnik Nagy Mari, Mészáros Blanka, Láng Annamária, Znamenák István és Péterfy Bori is
Fotó: Facebook / CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A fesztivál másik elsőfilmes rendezője, Fazekas Máté Bence szintén szerepelt 2018-ban a CineNewWave szekcióban az Apám szíve című alkotásával. A Kilakoltatással pedig idén világpremierre készül a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. Filmjének mozis forgalmazása 2022-ben várható.

A megtörtént eseményeken alapuló mű egy nem mindennapi kilakoltatás története egy napba sűrítve. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor Richárd, az elszánt bírósági végrehajtótanonc, aki Orosz Ákos alakításában tűnik fel a vásznon, élete első kilakoltatásán szembesül egy idős nénit kiköltöztetésének problémáival. A film cselekménye szerint Ilona néninek ugyanis esze ágában sincs elhagyni szeretett házát, így heroikus küzdelmet folytat és minden eszközt bevet, hogy meggátolja a kilakoltatást. A helyszínen pár aktivista is felbukkan, akik élőláncot alkotva próbálják menteni a néni kis házba sűrített életét. De Richárd eltökélt és mindent megtesz annak érdekében, hogy feladatát teljesítse.

Mindkét film az Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!