2020.02.14. 09:00
Íme néhány nyalánkság, amely az utolsó pillanatban is elkészíthető Valentin-napra
Elfelejtettél Valentin-napi ajándékot venni a kedvesednek? Vagy most épp nincs kedved cukrászdába vinni szerelmed? Íme néhány gyorsan elkészíthető édesség, amelyet egy kis ügyességgel még az utolsó pillanatban is elkészíthetsz, meglepve vele a szíved választottját. Aki segít: Vidos Márió mesterszakács
Napjaink egyik legdivatosabb és nagyon finom édessége a lávasüti
Fotó: VN/Vidos Márió
Lávasüti
Hozzávalók körülbelül 7-8 darabhoz: 22 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (80 százalékos), 10 dkg liszt, 6 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 5 tojás, egy csipet só. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük kemény habbá. A csokoládét és a vajat felolvasztjuk vízgőz felett egy lábosban. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az összerakás. A fehérjehabhoz adjuk az olvasztott csokis vajat, a tojások sárgáját, a csipet sót, illetve hozzászitáljuk a lisztet.
A krémes habot nem összetörve összedolgozzuk. A tésztát szufléformákba vagy szilikonos muffinformákba tesszük, előtte vajazzuk ki és szórjuk meg kakaóporral, mert így biztosak lehetünk benne, hogy a tésztánk játszi könnyedséggel kijön majd belőle sütés után. De csak körülbelül a feléig töltsük meg a formákat, mert feljön a tészta.
Ha azonnal sütjük, 175180 fokon 9-10 perc alatt elkészül. De elkészíthetjük előre is, lefagyasztjuk, és amikor sütni szeretnénk, egyszerűen csak vegyük ki, és az előmelegített sütőben süssük meg 175-180 fokon körülbelül 14 perc alatt. Ha jól dolgoztunk, egy kívül szépen megsült, belül folyós édességet kaptunk. Nagyon jó választás hozzá valami gyümölcsöntet és fagylalt.
Fehér brownie (Blondie)
Hozzávalók: egy kis tepsihez: 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg fehér csokoládé, 5 tojás, 16 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor. A vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat, közben az egész tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot feh ér edésig verjük. Az olvasztott csokoládés vajat és a cukros tojást dolgozzuk össze, majd mehet hozzá a liszt is. Ha teljesen homogén a masszánk, akkor egy kis kivajazott tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 25 percig sütjük.
Marcipános töltött bonbon
Hozzávalók: 12 dkg étcsokoládé, 6 dkg marcipánmassza, 3-4 db aszalt szilva. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, kis lángon. Amikor majdnem elolvadt a csokink, akkor tegyük félre, hogy további kevergetéssel olvadjon meg a maradék. Öntsük szilikonformába, majd tartsuk fejjel lefelé, így a felesleges csokoládé kicsöpög, aztán tegyük félre.
Most nekünk csak a buroknak kell megmaradnia. A formát tegyük hűtőbe 15 percre. A kicsöpögött csokoládét óvatosan melegítsük vissza. Az aszalt szilvát és a marcipánt vágjuk nagyon pici darabokra, hogy beleférjenek a bonbonformákba. Állítsuk párba a szilva- és marcipándarabokat, így egy-egy bonbonba fognak kerülni. Ha a csokiburkot kivettük a hűtőből, tegyük bele a tölteléket, de egy kis helyet hagyjunk zárásnak. A maradék megolvasztott csokival zárjuk le a bonbonokat, spatulával.