Foglalkoztatottság

2024.04.24. 11:30

Felemás álláskeresési mutatók Vasban – Mutatjuk, melyik vasi falvakban nincs regisztrált munkanélküli

Több mint négyezren kerestek munkát márciusban Vas vármegyénkben - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat márciusi regiszteréből. Ez a szám a tavalyi év ugyanezen időszakához képest emelkedést jelent – szemben az országos tendenciával.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Shutterstock

2024. márciusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 236,1 ezer álláskereső szerepelt, ami 7,7 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. Az álláskeresők száma 2023 márciusához képest 3,2 százalékkal csökkent, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig 0,3 százalékkal nőtt. Az álláskeresők között a március zárónapon 115,9 ezer férfi és 120,2 ezer nő szerepelt. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elemzése szerint a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron vármegye (1,5%, illetve 1,2%) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém vármegye is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2023. november – 2024. januári gördülő negyedévben 225,8 ezer főt tett ki, amely 4,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,6 százalékponttal volt magasabb. 

Álláskeresési mutatók: nullás vasi falvak  

Mintegy 4160-an kerestek munkát márciusban Vasban, ez az egy hónappal korábbi adathoz képest javulást jelent, az előző év ugyanezen időszakához képest azonban 8 százalékos emelkedés. Ettől függetlenül a relatív mutatók az országos átlagnál jóval jobbak vármegyénkben: a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 3,3; a munkavállalási korú népességhez képest pedig 2,6 százalék. A statisztikából kiderül továbbá: a vasi álláskeresők közül 145-en voltak pályakezdőek. Márciusban 802 új álláshelyet is bejelentettek, így összesen 2384 üres álláshely várt a munkanélküliekre, ebből 695-öt töltöttek be a hónap végéig. 

A településsoros adatok alapján Celldömölkön 201, Jánosházán 52, Körmenden 160, Kőszegen 151, Sárváron 245, Szombathelyen 1221, Vasváron pedig 104 álláskeresőt tartanak nyilván. A lakosságszámhoz viszonyítva Apátistvánfalva, Dozmat, Gór, Horvátlövő, Kemenesszentmárton, Pereszenye rendelkezik a legjobb mutatókkal, Nagymizdó, Ólmod, Sorkikápolna, Velemér pedig nullás települések - azaz utóbbi négy faluban nincs regisztrált munkanélküli. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban a Központi Statisztikai Hivatal adatait értékelve kiemelte, a munkaalapú társadalom megszilárdult, a nemzeti kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!