Bejelentés

3 órája

Gulyás Gergely: bevezetik az ötszázalékos lakáshitel plafont - Szakértőt kérdeztünk

A szerdai Kormányinfót megelőzően kedden ülésezett a kabinet, ahol döntés született arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről Nemzeti Konzultációt indul. Gulyás Gergely bejelentette: 5%-ban maximalizálják a lakáshitelek kamatát

Vaol.hu

Bevezetik az ötszázalékos lakáshitel plafont, többek között ez is kiderült a szerdai Kormányinfón. – A kormány a tegnapi ülésén a költségvetés előkészítéseként folytatta a gazdaságpolitika új elemeinek kidolgozását, vagyis egy új akciótervet fogadtunk el, amely azt is szolgálja, hogy a magyar gazdasági növekedés 3-6 százalék között legyen – jelentette ki a miniszter, majd azzal folytatta: a kormány célja, hogy ez a növekedés a társadalom lehető legszélesebb rétegeit érintse, különösen a magyar családokat, a kis - mikro és közepes vállalkozásokkal.

Gulyás Gergely: bevezetik az ötszázalékos lakáshitel plafont
Gulyás Gergely: bevezetik az ötszázalékos lakáshitel plafont
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

– Ez az akcióterv három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelése, a megfizethető lakhatás kialakítása, a harmadik pedig a Demján Sándor program, amely célja a kis és közepes vállalkozások megduplázása. Ez három pillér összesen 21 intézkedést tartalma. A jövedelmek vásárlóerejének növelését a kormány három intézkedéssel támogatja: törekszünk arra, hogy hosszútávú, kiszámítható, lehetőleg három éves bérmegállapodást kössünk, amely lehetővé teszi, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésével úgy kerüljön sor, hogy az egész ország érdekeit szolgálja és összhangban legyen a magyar kormány érdekeivel is – részletezte Gulyás Gergely.

A miniszter beszélt a munkáshitelről is, valamint szólt a gyermekek után járó személyi jövedelem adó kezdeményről, amelyet megdupláznak: előbb 50 százalékkal, majd további 50 százalékkal 2026 januárjától.

Bevezetik az ötszázalékos lakáshitel plafont

– Azt is látjuk, hogy Budapest súlyos lakhatási problémákkal küzd, amely elsősorban a főváros feladata lenne, de azt a vagyont, amit Tarlós Istvántől megörökölt  felélte. A kormány a magánszálláshely szolgáltatást, vagyis az AirBnb-t szigorítani akarja, erről nincs még döntés, de meg kell vizsgálni, hogy a lakbérek robbanásszerű növekedése mennyivel járult hozzá. A lakás bérleti díjakat is megvizsgáljuk, és bár nem akarunk kommunista gyakorlatokat bevezetni, indokoltnak tartjuk, hogy megvizsgáljuk – sorolta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, a kormány szeretné, ha a lakhatási feltételek országszerte javulnának ezért, vidéki otthonfelújítási programot indítanak, és a Széchenyi pihenőkártyára érkező összegek 50 százalékának átmeneti, lakásfelújításra is lehet használni.
De az önkéntes nyugdíjmegtakarítások opcionális önkéntes megtakarítás is fordítható majd lakásfelújításra. Gulyás Gergely bejelentette: 5 százalékos lakáshitel kamatplafont fognak bevezetni.

Szakértőt kérdeztünk!

A témában egy szakértőt is megkérdeztünk, milyen változásokat hozhat magával az öt százalékos lakáshitel plafon bevezetése régiónkban és a vármegyében. Lapunknak Horváth Beatrix, a Money Network Kft. kiemelt pénzügyi szakértője elmondta, a régiós szinten elég magas a piaci hitelek aránya, ennek oka többnyire a nagy számú ausztriai munkavállaló. A változtatás bevezetése minden bizonnyal érzékeltetni fogja hatását a régiónkban is. Azonban nem csak az öt százalékos lakáshitel plafon, de a 5%-os ÁFA kitolása is hatással lehet a hitelfelvételre. Régiónkban az idei év kifejezetten jónak tekinthető, Horváth Beatrix szerint a bevezetésre kerülő változtatásokkal pedig további emelkedés várható.

A Kormányinfón elhangzottakat itt újranézheti:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!