Időjárás

2024.07.23. 07:25

Érvényben a riasztás: viharos széllel és nagy mennyiségű esővel érkezhetnek a zivatarok Vasba

Fotó: Szendi Péter

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várhatóak, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél zivataroktól függetlenül egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő - írja a met.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki vármegyénkre zivatarok veszélye miatt. Mint írják, ma leginkább a Duna vonalának környezetében, valamint attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyek számossága a késő délelőtti óráktól gyorsan növekedhet. Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén is megjelenhet néhány cella. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt akár >25-30 mm, az egymást követő intenzív cellákból akár >50 mm is hullhat, valamint a domborzati viszonyok függvényében (elsősorban az Északi-középhegységben) villámárvíz is létrejöhet. Emellett az intenzív gócokban jégeső (jellemzően <1-2 cm), környezetükben viharos (>65-80 km/h, légzuhatagokban akár >90 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában