Időjárás

2024.07.02. 07:00

Lehűléssel, csapadékkal érkezett a július Vasba, de mikor mehetünk strandra? - Szakértőt kérdeztünk

Lehűléssel, csapadékkel érkezett a július. Pétervári Tibort, a HungaroMet helyi észlelőjét arról kérdeztük: mikor tér vissza a strandidő. Tartogat meglepetést az időjárás?

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Mintegy tíz fokkal mutattak kevesebbet a hőmérők hétfőn délután az egy nappal korábbihoz képest. A hidegfront helyenként jelentős mennyiségű, 10 millimétert meghaladó csapadékot hozhat magával. Kedden és szerdán élénk lesz az északnyugati szél, a maximumok 25 fok alatt maradnak. A hétvégére aztán visszatér a nyári időjárás: szombaton és vasárnap 28-30 fokot mérhetünk sok napsütés mellett. 

Itt a júniusi mérleg 

Vasárnap volt a legmelegebb nap júniusban, így sokaknak élés lehet ez a váltás, de legalább kiszellőztethetünk - fogalmazott lapunknak Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A szakember arról tájékoztatott: az utolsó napok meleg időjárása megnyomta a június havi középhőmérsékletet, ami így 20,5 Celsius fok lett – 1,4 fokkal magasabb érték, mint az elmúlt harminc év átlaga.  

Húsz nyári nap volt a múlt hónapban, ez átlagosnak tekinthető. Két hőségnapot és két trópusi éjszakát is magunk mögött hagytunk. Csapadékból 106, illetve 113 millimétert regisztrált Pétervári Tibor a két mérőállomáson, ez-mintegy 40-45 százalékkal több az átlagnál. Napsütésből viszont csak 239 óra volt, kicsit kevesebb az átlagosnál. Az idei júniust meghatározta a magas légnedvesség. Zömében fülledt levegő volt akkor is, amikor nem esett, sokszor többnek érezhettük az aktuális hőmérsékletet.  

Pétervéri Tibor, a HungaroMet helyi észlelője szólt arról is, a kiskerttulajdonosok minden bizonnyal örülnek a hétfői csapadéknak. Igaz: az aratóknak nem jött jól az eső, de 

lesznek még száraz napcsoportok. Jövő hétre például 30 fok feletti értékek ígérkeznek. Az évszaknak megfelelően alakulhat az időjárás térségünkben.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!