Időjárás

2024.09.04. 06:40

Eláruljuk, meddig tart még ki a szeptemberi kánikula Vasban - Szakértőt is megkérdeztünk

Nem hozta meg augusztus 20-a a várva várt felfrissülést, hőségriadóval kezdődött a szeptember. Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője most elárulja: meddig kell még kibírnunk a kánikulát.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Szeptember 1-jén 33 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szombathelyi meteorológiai állomáson. Megtudjuk: a valaha legmagasabb érték 34,4 fok volt ebben a hónapban. A következő két napban minden esély megvan rá, hogy megdől a rekord. Szerdán és csütörtökön 35 fok közeli maximumokkal tetőzik a szeptemberi kánikula, ráadásul nagyon alacsony lesz a levegő páratartalma is. A tartós hőség főként az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő.  Erős lesz továbbá az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.  

Egyetlen vigaszunk az egyre hűvösebb éjszakák lehetnek. És az, hogy már látni a végét. Pétervári Tibor elárulta, meddig kell kibírni a kánikulát. 

Ekkor jön a valódi felfrissülés 

Pénteken instabillá válik a légkör, a változóan felhős-napos időben várhatóan nem éri el a 30 Celsius fokot a hőmérő higanyszála. Kisebb csapadék is előfordulhat, a hétvégén azonban már újra a napsütésé lesz a főszerep. Akár még strandolást is tervezhetünk: 28-29 fokig melegszik a levegő. 

Hétfőtől normalizálódnak a hőmérsékletek., a jövő héten 20-25 fok közötti értékeket mérhetünk. A naposabb tájakon lesz a melegebb – mondja Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. 

A szakértő lapunknak beszélt arról is: az elmúlt időszakban kis gócokban érkező csapadék nem enyhítette a forróságot. A növények felsültek ebben az időben, a lombjukat hulló fák is vízhiánytól szenvednek. Csak lassan szűnik majd meg az aszály.  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!