Óraátállítás előtt

2024.09.25. 06:40

Megyünk bele az őszbe - megkérdeztük a szakértőt, milyen időjárásra számíthatunk Vas vármegyében

Vége a nyugodt vénasszonyok nyarának, a héten több front több ütemben hoz lehűlést és csapadékot. Pétervári Tibor, a HungaroMet szombathelyi észlelője elmondta, melyik napra milyen időre számíthatunk. Érdemes még szabadtéri programot szerveznünk?

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Kellemes idővel indult a hét, kedden azonban egy gyenge hidegfront haladt át a térség felett, amely sok csapadékot ugyan nem hozott, de mögötte visszaesik a hőmérséklet, szerdán 18 fok körül alakulnak a maximumok. Csütörtökön megerősödik a délnyugati szél, de a közeledő front előtt akár 22 fokot is mérhetünk. Péntek délután nagyobb mennyiségű, tíz millimétert meghaladó, eső várható egyes modellek szerint, majd szombaton fokozatosan kitisztul az ég, vasárnap már a napsütésé lesz a főszerep. A hétvége mindkét napján élénk lesz az északi szél, hűvösebb, de tiszta, friss levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szombaton és vasárnap 15 fok körüli értékeket mérhetünk a legmelegebb órákban. Éjszakánként 7-10 fokig hűl le a levegő, és megjelentek, sőt, egyre jellemzőbbek lesznek a hajnali lenge ködföldök, amelyek egyelőre gyorsan feloszlanak. 

Szeptember 23-án megkezdődött a csillagászati ősz, mostantól az éjszakáink hosszabbak lesznek - emlékeztetett Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. Az óraátállítás után még korábban lesz sötét. Ennek időpontja idén október 27-ére (vasárnapra) esik, ekkor állnak vissza az órák hajnali 3-ról 2-re, vagyis "egy órával többet alhatunk”. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!