Lecsap Milton

2024.10.09. 15:31

Milton hurrikán: egy Floridában tartózkodó szombathelyi szemével

Nehéz heteket élnek meg az Amerikai Egyesült Államokbeli Floridában, ugyanis néhány hét különbséggel már a második hurrikán készül lecsapni a félszigetre. Helene jött, látott, pusztított, most pedig érkezik Milton hurrikán. Miamiban tartózkodó olvasónkkal vettük fel a kapcsolatot, aki mesélt eddigi tapasztalatairól.

Vaol.hu

Forrás: MTI/EPA

Ron DeSantis kormányzó a helyi idő szerint kedden délután tartott tájékoztatóján arról számolt be, hogy a Milton hurrikán várhatóan szerda éjszaka éri el az állam nyugati tengerpartját. Az MTI beszámolója szerint Florida - elsősorban nyugati - partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést, az állam történetének legnagyobb ilyen műveleteként az érkező újabb hurrikán miatt.

Milton hurrikán
A Helene miatt több, mint negyvenen vesztették életüket az USA délkeleti részén. Mit tartogat Milton hurrikán?
Forrás: Sean Rayford / Getty Images Hungary

Milton hurrikán beleszól olvasónk nyaralásába?

Milyen az, amikor egy hurrikán beleszól egy előre eltervezett nyaralásba? Erről a Szombathelyen élő, de jelen pillanatban a floridai Miamiban tartózkodó olvasónkat kérdeztük. A hatórás időeltolódás miatt ottani idő szerint kedd délután értük el, hogy megkérdezzük az eddigi tapasztalatairól.

- Hosszas utánajárást követően még áprilisban foglaltuk le ezt az utazást – kezdte érdeklődésünkre olvasónk. – Azért döntöttünk az októberi időpont mellett, mert minden releváns információ szerint, amit kaptunk és olvastunk, ilyenkor van a legkisebb esély a csapadékra. Aztán két hete olvastuk, hogy a Helene névre keresztelt hurrikán tombolt Floridában, igaz kevésbé, de érintette Miamit is. Gondoltuk, de nagy szerencsénk van, hogy pont megúsztuk, fel is lélegeztünk, erre az indulás előtti este olvastunk az újabb hurrikán, Milton érkezéséről, ami a jelzések szerint még az előzőnél is erősebb. A közösségi médián különböző csoportokban érdeklődtünk, és amit lehetett elolvastunk, végül mérlegelve minden tényezőt, az utazás mellett döntöttünk – mesélte.

Olvasónk elmondása szerint az utazással és a landolással sem volt gond, minden rendben ment. Hétfőn érkeztek meg Miamiba, South Beach-re, ahol egyelőre nyugodtak a kedélyek. A szombathelyi fiatalember elmondta, jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ottani idő szerint szerdán éjszaka éri el Florida nyugati partját Milton, méghozzá 3-as erősségben, ami 200 km/h feletti széllökéseket jelent. Tampa a leginkább veszélyeztetett, ott már folyamatosan zajlik az emberek evakuálása. Mire Florida keleti partjára ér, ahol Miami is fekszik, 1-es fokozatra szelídülhet.

Itt Miamiban nem tapasztalunk egyáltalán pánikhelyzetet, az emberek nyugodtak, valószínűleg azért, mert a különböző mérések nagyon pontosan be tudják lőni a hurrikán útvonalát és erősségét. Nincsenek különösebb előkészületek, valamennyi azért van, például a strandokon a napágyakat leláncolták és csütörtökig nem lehet őket használatba venni, a vendéglátóhelyek pedig a megszokottnál korábban zárnak be este. Mi is folyamatosan nyomon követjük a híreket, jelen állás szerint szerdán eléri Miami csücskét, de csütörtökre már tovább is áll 

– nyugtázta bizakodva szombathelyi olvasónk, aki kérésünkre, miután elvonult a hurrikán ismét beszámol az aktuális helyzetről.

Milton hurricane live: nyomon lehet követni az útját:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!