Választás 2024

2024.05.16. 15:33

Illés Károly: A Kúria kimondta, megegyeznek az ÉSZ és a városi cégek plakátjai

A Kúria kimondta, hogy megegyeznek az Éljen Szombathely! és a városi cégek plakátjainak arculati elemei - tájékoztattak a Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatóján. Illés Károly frakcióvezetőtől megtudtuk azt is: az ÁSZ vizsgálat országosan is precedens értékű, más önkormányzatnál ilyen nem merült fel.

Tömböly Ágnes

Horváth Gábor és Illés Károly újabb fejleményeket osztott meg a plakátügyről

Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kúria elutasította Illés Károly kifogását. A határozat indokolásának részleteit sajtótájékoztatón osztották meg. 

- A Kúria módosította a területi választási bizottság azon indokolását, mi szerint hasonlóak az ÉSZ plakátjai az identitáskampányban használt plakát arculati elemeivel. A Kúria ezt azzal módosította, hogy nem hasonlítanak, hanem megegyeznek az ÉSZ plakátjainak elemei és a városi cégek által végzett, úgynevezett identitáskampány arculati elemei - tájékoztatott Illés Károly. Úgy folytatta: - Ami a helyzetet súlyosbítja az az, hogy a Kúria helyben hagyta a területi választási bizottságnak azt a döntését, hogy az ÁSZ-hoz fordult, és az Állami Számvevőszék vizsgálja majd az ügynek a súlyosságát, mi szerint az ÉSZ tiltott kampányfinanszírozást folytat. 

Éljen Szombathely
Hetek óta tart a plakátbotrány Szombathelyen 
Fotó: VN

Összegezve: tisztességtelen módszerekkel próbál előnyhöz jutni a városvezetés és a baloldali frakció. Mi ezt mindenképp elítéljük

- fogalmazott Illés Károly. Később azt is hozzátette:

Az ÁSZ még sohasem folytatott ilyen vizsgálatot, mint ami most Szombathelyen történik. S elszomorító is egyben, hogy megint emiatt kerülünk országos reflektorfénybe.

A frakcióvezető azt a kérdést is feltette: Nemény András nem sajnálja-e azt az óriási összeget, amit az indentitás kampányra fordítottak? Ne legyünk naívak: ez a kampány az ÉSZ szervezetének kampányát szolgálja - húzta alá Illés Károly. Megtudtuk azt is: az ügyben az Alkotmánybírósághoz is fordulnak. 

Lejárató hirdetések a városi lapban - Nemény András akarata teljesül? 

A Savaria Fórum május 10-ei lapszáma miatt szintén a helyi választási bizottsághoz fordult kifogással Horváth Gábor képviselő. A bizottság csütörtökön tárgyalja az ügyet - tudtuk meg az 1. számú választókerület képviselőjelöltjétől (Fidesz-KDNP). Horváth Gábor emlékeztetett, 2019-ben az önkormányzati választási kampányban a Fidesz-KDNP akkori polgármesterjelöltjéről jelentek meg lejárató céllal, fizetett politikai hirdetések a városi újságban, legutóbb róla. - Ez is mutatja azt a narratívát, hogy egy önkormányzati hetilap teret adhat lejárató kampánynak - fogalmazott Horváth Gábor, hozzátéve: 

(...) Nemény András a polgármester, és már akkor is többségben voltak, és az ő akaratuk érvényesült, tehát közvetetten végülis Nemény András akarata teljesül akkor, hogy ha az ellenfélről fizetett politikai, lejárató tartalmú hirdetések jelennek meg

Arról itt írtunk korábban, hogy a május 10-ei városi újságba nem került impresszum. Megnéztünk egy korábbi lapszámot: aszerint a Savaria Fórum Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának lapja. Kiadója a szombathelyi önkormányzat megbízásából az Agora Savaria NKft. A kiadással járó költségeket is a város fizeti. Horváth Gábor egy korábbi Facebook-posztjából tudjuk: arra 2024-ben mintegy 190 millió forintot költhetnek el az önkormányzat költségvetéséből.  

A képviselő szerint egy városi lapnak nem szabadna sem teret, sem helyet adnia annak, hogy egy képviselőjelölt politikai ellenfelét gyalázkodó módon le kívánja lejáratni. 

Miből fizeti a rengeteg plakátot a baloldali szervezet?

- Az Éljen Szombathely Egyesület beszámolóiból tudjuk, évente 2-3 millió forintból működnek. Nagyon érdekes lesz a jövő évi beszámoló, hogy a becslések szerint azt a 150 millió forintot, amit elköltöttek erre a plakáterdőre, azt majd hova számolják el. Milyen mikroadományok érkeztek esetleg? - tette fel ezt a kérdést is Horváth Gábor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában