Beszámoló

2024.09.09. 14:27

Csönge polgármestere a tűzvész után: Itt munka volt…kőkemény

Vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Ahogy arról folyamatosan beszámoltunk, napokon keresztül szörnyű erdőtűz pusztított Csönge és Kenyeri között, a rengeteg tűzoltó és egyéb gépek mellett a Magyar Honvédség H225 helikopterét is bevetették, hogy megakadályozzák a lángokat, amik mintegy ezer hektáron pusztítottak. Nyéki Sándor, Csönge polgármestere vasárnap este közösségi oldalán hosszasan számolt be az elmúlt napok katasztrófahelyzetéről. 

Csönge
Csönge: a falubeliek mindent megtettek, amit csak lehetett
Fotó: Horváth Balázs

Erdőtűz Csönge szemszögéből

- Csütörtök dél körül kaptuk az első infót, hogy Vönöck – Kenyeri között tűz van. Majd 12.30 -kor már kiemelt volt a riasztás, hisz a tűz gyorsan közelített Csöngéhez. Azonnal intézkedtem ásványvíz beszerzésről, két boltot „fosztottunk ki”. Mi már 14 órakor önkéntesek autóival szállítottuk a vizet a tűzoltóknak. 14 órakor a Rákóczi utca idős egyedül élő lakóit már beszállítottuk a kultúrházba. A csöngeiek elkezdték otthonról összehordani az ételhez való alapanyagokat (kenyér, szalámi, zsír, paprika, paradicsom, stb.) Ezután már élelemmel és itallal járták egységeink a frontvonalat. A Csöngei ÖTE és az önkéntes segítők pedig mind azért küzdöttek vállvetve a tűzoltókkal, hogy megmentsék a falut - kezdte beszámolóját egészen a kezdetektől Nyéki Sándor, Csönge polgármestere. 

Segítség mindenhonnan

A vasi falu első embere kitért arra is, hogy olyan településektől is érkezett érdeklődés, segítségnyújtás, amelyektől nem is számított volna rá, de akadt olyan is, ahonnét várta volna, de mégsem érkezett. 

- Érkeztek sorban a telefonok. Elsőként a Sárvári Tankerület Vezetője hívott, hogy ha kitelepítés lesz, akkor az ostffyasszonyfai iskola rendelkezésre áll. Aztán sorban hívtak a környező települések polgármesterei, akik mind – mind felajánlották a segítségüket. Kivéve egy települést, ez pedig Kenyeri volt. Nem hívtak, nem ajánlottak fel semmilyen segítséget - fogalmazott. Majd így folytatta:

- Hála Isten a tűzoltók és az önkéntesek feszített munkájának köszönhetően, körülbelül éjfélre normalizálódott a helyzet, és a településünket érintő veszély elhárult. Másnap reggel már csapataink ismét munkában voltak, hordták a segítők által elkészített csomagokat és italokat a frontvonalba. Majd dél körül újra lángra kapott az erdő. Tűzoltók, önkéntesek, gazdák, kamionosok megfeszített tempóban dolgoztak, hogy túléljük a napot. Szombaton pedig jött az újabb tűz. Ez már nem csak Csöngét veszélyeztette, hanem főképp Kenyerit. Mi egyből telefonáltunk, ha kitelepítésre van szükség, akkor Csöngén a parókián 30 embert nagyon szívesen fogadunk - írta bejegyzésében Nyéki Sándor.

A polgármester beszámolójában kifejti, hogy a vasárnap már aránylag csendesen telt, már, ami a falu életét illeti, ugyanis addigra teljesen kontroll alatt volt a tűz, hétfőn pedig megérkezett az az eső és lehűlés, amit reméltek.

A hála sem maradhatott el

- Nem lehet jelzőket találni arra az összefogásra, ami itt megtörtént. Erre nincsenek szavak. Mi egyszer sem írtuk ki, hogy adományt kérünk, mert megoldottuk volna ezt magunk is. Egy veszélyhelyzet ezt kívánja meg. De csak jöttek és jöttek az adományok, felajánlások. Nem kellett senkit hívni segíteni, mindenki önkéntes volt és fantasztikus munkát végzett. Saját autókkal hordták ki a legveszélyesebb helyekre is az ételt, italt. Folyamatosan állították meg a tűzoltókat, traktorosokat, kamionosokat és látták el őket minden „földi jóval”. Azt a sok-sok adományt vasárnap is osztottuk azoknak, akik részt vettek a munkálatokban. Nem mehetett át egyetlen egység sem úgy a falun, hogy ne „málháztuk” volna fel. Nekik hoztátok, nekik ajánlottátok fel, ezért úgy gondoljuk, ez nekik jár. Boldogsággal tölt el, hogy ha szükségünk volt bármire, csak egyet kellett telefonálnom. Nálunk már csütörtök este hűtőkocsi állt, amikor elment az áram szombaton, akkor 30 percen belül 8 aggregátor volt a helyszínen és tíz reflektor, valamint egy újabb hűtőkocsi. Ez az összefogás, ez a jószándék, ez az emberség valóban leírhatatlan. Nem kívánok felsorolást végezni, mert nem tudnék, annyi ember, szervezet, cég, önkormányzat, vállalkozó, gazda, egyház segített itt mindenben. HÁLÁS KÖSZÖNET MINDENKINEK! - zárta szavait Nyéki Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában