Áldás

2023.09.18. 15:57

Százhatvan éves keresztet állítottak újra a szőlősi templom előtt

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök áldotta meg azt a 160 éves keresztet, amely viszontagságos története után a Jézus Szíve Templom bejáratával szemben talált - remélhetőleg - végleges helyére.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: martinus.hu

Oláh Attila az egyházközségi képviselőtestület elnöke felelevenítette a felújított és újra felállított kereszt sorsát. Eredetileg báró Lerchenfeld Ernesztína  állíttatta 1862-ben, a Nagy Szőlősből Szombathelyre vezető országút mellé, ami ma a Szent Gellért utca és Rumi út kereszteződése. Kálváriája hetven év után kezdődött, amikor a megnövekedett forgalom miatt útterelés történt. 1933-1941 között a kereszt a szőlősi templom bejáratához került.  

Forrás: martinus.hu

Mivel az 1941 és 1943 között Szőlősben épült templom bombatalálatban megsemmisít, a drámai változások miatt Német János szőlősi plébános a keresztet a templom helyén állíttatta fel újra. Aztán 1964-ben iskolaépítés kezdődött a templom helyén, ezért a Rumi út 143-as számú ház előkertjébe került a kereszt. A 70-es években útszélesítés miatt az előkertet elveszik, ezért a kereszt újra közterületre kerül, állapota leromlik. A 2021-es állapotfelmérést követően a plébániai tanácsadó testület úgy határozott, hogy felújítják, és a szőlősi templom bejáratával szemben helyezik el a viszontagságos sorsú keresztet. 

Szép számmal gyűltek össze a szőllősi hívek Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén a keresztnél, amelyet Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök megáldott. Az ezt követő szentmisén azzal kapcsolatban osztotta meg gondolatait: a keresztet nem kell keresni, mert a kereszt ránk talál, megtalál minket. Példaként Szent Ilona történetét osztotta meg a hallgatósággal, aki császárnőként rátalált a három keresztre a Golgotán - Ha megérkezik a kereszt, akkor azt nekünk el kell fogadnunk úgy, hogy nem kezdjük el méricskélni, hasonlítgatni, faricskálni. Ehhez mi kicsik vagyunk. Ha jön, akkor el kell fogadni ajándékként - fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában