PI a porondon – matematika és cirkusz

2024.03.08. 19:12

A nemzetközi π-nap alkalmából nyílt kiállítás a Nagy Lajos Gimnáziumban

A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb száma, a π (Pi) ünnepe, amelyet minden évben március 14-én ünnepelnek. (Az aznapi dátum (03.14.) számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével (3,14...). Az alkalomhoz világszerte különböző események kapcsolódnak. A Nagy Lajos Gimnáziumban pénteken interaktív kiállítás nyílt a világnaphoz közeledve.

Tóth Katalin

Chen Alex és Chen Aser zongorázott – PI-zenét játszottak a Galérián

Fotó: Unger Tamás

Cirkusz – porond – kör – PI – 3,14... – március 14. Ahogyan minden cirkuszban ott a kör alakú porond, minden iskolában ott van matematikaórán a kör, és így a híres irracionális szám, a PI, vagyis 3,14159265… 2024 januárjában Budapesten és Monte Carlóban is tartottak cirkuszfesztivált. A produkciók között voltak olyanok, amelyekben a körmozgásé, a forgómozgásé, a perdületé, az ingamozgásé volt a főszerep; a cirkusztörténeti kiállításokon pedig számos olyan rekvizitet csodálhattak meg az érdeklődők, amelyek valamilyen módon a gömbhöz, a körhöz, vagy ezek részeihez kapcsolódtak (kezdve a jövő gömb alakú cirkuszépületétől a karikákon át a zsonglőrlabdákig). Így szinte nem is ünnepelhetnénk másként az idén a matematikusok nemzetközi ünnepét, mint hogy felidézzük a műsorszámokat és keressük bennük a kört, a PI-t – fogalmazta meg Sinkó Andrea, a Nagy Lajos Gimnázium tanára. Az iskolában a PI Day-re készülődve pénteken interaktív kiállítás nyílt a Galériában PI a porondon címmel. Fotók, videók varázsolták az iskolába a cirkuszt, és modellekkel, kísérletekkel, feladatokkal és kipróbálható cirkuszi eszközökkel hozták közelebb a diákokhoz a matematikai fogalmakat.

A megnyitón Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, egykori NLG-s diák köszöntötte a diákokat. S kérdezte: mi jut eszükbe a PI-ről? – A kör, a jegygyűrű, a glória és a földre fektetett jegygyűrű, a cirkuszosoknak pedig a 13 méter átmérőjű csodakör. Aki oda belép, feltétel nélkül rábízza az életét a másik emberre – mondta. Cirkuszi könyveket ajándékozott az iskolának, Sinkó Andreának pedig egy szobrot, elismerve évek óta végzett munkáját, élménypedagógiai módszereit, azt, hogy a cirkusz segítségével tanít fizikát, matematikát. A kiállítás létrehozásában résztvevőket a Fővárosi Nagycirkusz hívta Fekete Péter, majd együtt kalauzolták a diákokat a tanárnővel végig az interaktív tárlaton. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában