Tárlat

2024.07.27. 15:05

Kőszegen nyílt meg a Fortepan első galériája - a Lissák Tivadar fotóiból rendezett kiállítással

Egy kis kőszegi utcában megbújó bájos műemléképületben nyitotta meg első galériáját a Fortepan közösségi fotógyűjtemény alapítója, Tamási Miklós. A tulajdonos célja, hogy a digitális archív képeket fizikai kiállítás formájában is a közönség elé tárja.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Ünnepélyes keretek között megnyílt a Fortepan Közösségi Archívum első fotógalériája Kőszegen, a Táblaház utca 9. szám alatt. A műemléképület, amely otthont ad a galériának, már önmagában is különleges atmoszférát teremt a Fortepan gyűjteményének. Az megnyitóra szép számmal gyűltek össze a helyiek és az érdeklődők. Az ötletgazda a Fortepan alapítója, Tamási Miklós, aki már 15 éve foglalkozik archív fotókkal és a Fortepan által jött az ötlet: a közösségi fotógyűjteményt egy galériában is szeretnék megjeleníteni.

Fortepan
Kőszegen nyílt meg a Fortepan első galériája
Forrás: Unger Tamás

– A galéria történetének első kiállítását nyitjuk meg most, minden nyáron szeretnénk egy-egy tárlatot a Fortepan gyűjtemény érdekes alkotásaiból. Ezt a házat négy éve vettük meg a családommal, a felső szinten élünk, a földszinten pedig mindenképp valamilyen közösségi és kulturális teret akartunk létrehozni, így jött a galéria ötlete. Kíváncsian várjuk, hogy van-e egy ilyen pici városban ennek létjogosultsága – fogalmazott a galéria tulajdonosa. Tamási Miklós a Fortepan online fotóarchívum szerkesztője és alapítója, majd’ két évtizede csak archív, 1990 előtt készített fotókkal dolgozik. Mostantól fizikai formában is életre kelnek a Fortepan képei a kőszegi galériában.

A kiállítást dr. Dejcsics Konrád pannonhalmi bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója nyitotta meg. Kiemelte, jó érzés visszatérni Vas vármegyébe, ugyanis ő is szombathelyi, illetve hangsúlyozta, mennyire nagyra tartja a Fortepan közösségformáló erejét és küldetését. Ezt követően Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője köszöntötte a megjelenteket, méltatta az első kiállításuk fotóinak készítőjét, Lissák Tivadart, akinek a képei egyedülálló betekintést nyújtanak a XX. század közepének hétköznapjaiba.

Kőszegen nyílt meg a Fortepan első galériája

A tárlat az amatőr fotós életművének legszebb 60 képét mutatja be. Lissák Tivadar fotóiban visszaköszön a korszak szívszorító kettőssége: láthatunk jeleneteket Lissák családi életéből, feleségét a strandon, családi karácsonyozást, tehát egy hétköznapi ember hagyományos életét. Ugyanakkor a történelmi háttér, a 40-es évek őrült atmoszférája is megjelenik a kamerája előtt: Dávid-csillagról, szélsőjobboldali plakátokról, katonákról is készített képeket.

– Sokan feltették a kérdést: kell-e ebbe a meghitt kis kőszegi galériába nácikról vagy fasizmusról beszélni? Én azt gondolom, hogy ez így egész és azok az indulatok, amik a szüleink, nagyszüleink generációit jellemezték, azok akár fotográfián is bemutathatóak és nem szabad ezt félretolnunk. Ezt vállalnunk kell, ezzel időről időre feladtunk van – fogalmazott a galéria alapítója. A kiállítás anyaga magyar és német nyelven is elérhető, ezzel is segítve a szélesebb közönség számára a megértést és az élmény teljességét.

A Lissák Tivadar fotóból rendezett kiállítás ingyenesen látogatható mindennap 10 és 19 óra között Kőszegen, a Táblaház utca 9. szám alatt, szeptember 29-éig. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában