Egy másik eset

2024.08.05. 12:21

Nem csak Hámori Luca olimpiai éremesélyét akadályozta meg interszexuális ökölvívó

Egy bolgár bokszolónő álmát is interszexuális versenyző törte darabokra.

Vaol.hu

Hámori Luca nem adta fel, végül csak pontozással maradt alul ellenfelével szemben

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ahogy lapunk korábban megírta, Hámori Lucának szombaton szembe kellett néznie a magas tesztoszteronszáma, illetve XY kromoszómája miatt korábban már egy világversenyből kizárt, interszexuális bokszolóval, Imane Kheliffel, aki három menet után pontozással győzte le a kőszegi ökölvívót.

Azonban nem csak a magyar sportolónak kellett ezzel a problémával szembenéznie a párizsi olimpián. A Fox News megírta, hogy Svetlana Staneva, Bulgária olimpiai bokszolója, vasárnap vesztett a szintén  interszexuális tajvani Lin Yu-ting ellen, a nők 57 kilogrammos súlycsoportjában - írja a Mandiner

Lin egyhangú döntéssel győzte le Stanevát, és ezzel bejutott az elődöntőbe, ami minimum egy bronzérmet garantál majd a számára a párizsi olimpián. 

A tajvani bokszoló is a »nemi alkalmassági« vita középpontjában áll.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) ugyanis korábban – Khelifhez hasonlóan – kizárta Lint a 2023-as világbajnokságról, miután az IBA elnöke bejelentette, hogy Lin pozitív eredményt produkált „XY kromoszómákra” vonatkozó teszteke. Az IBA minden támadás ellenére kiállt a döntése mellett, mondván, Lin olyan bokszolók közé tartozik, akik tisztességtelen előnyben részesülhetnek. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szintén nem enged

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) megvédte Lin és az algériai Imane Khelif részvételét a női ökölvívó eseményen. Thomas Bach, az IOC elnöke, a nemi alkalmassági vizsgálatok körüli felhajtást egyszerű „gyűlöletbeszédnek” minősítette. 

Nem veszünk részt politikailag motivált kulturális háborúban 

– mondta Bach, igyekezve lecsillapítani a kedélyeket.

Bach hangsúlyozta, hogy Khelif és Lin is nők. „Ez a két bokszoló nőként született, nőként nevelkedett, női útlevelük van, és évek óta nőként versenyeznek” – tette hozzá.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában