Vasi különítmény

2024.08.02. 14:00

Olimpia: Halász a döntőben, Rába, Varga kiesett

A Szombathelyi Dobó SE férfi kalapácsvetői közül Halász Bence biztosan jutott be a vasárnapi döntőbe, míg Rába Dániel és Varga Donát búcsúzott a pénteki selejtezőkben a párizsi olimpián.

Sütő Dániel

Halász Bence

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A 24 éves Varga Donát az első csoportban kapott helyet a három magyar Dobó SE-s induló közül egyedüliként, és a 77 méteres szintet kellett volna túldobnia – vagy bekerülni a legjobb 12-be –, hogy a vasárnapi fináléban is folytathassa. Varga Donát egyéni csúcsa 75,26 méter, amivel az utolsó helyen állt a 32 induló között, így nagy bravúrra lett volna szüksége a döntőhöz, különösen úgy, hogy idén 74,74-ig jutott. A már a délelőtti programra csaknem megtelt 80 ezres Stade de France-ban a többi helyszínen megszokott hangulatban, a francia közönség lelkes buzdítása közepette kezdődtek az atlétikai versenyek. Varga Donát elsőre telibe találta a 70-es vonalat (69,95 m), majd 71,65 méterre javított. Harmadik dobása a hálót súrolva 69,71 méterig szállt. Ezzel csoportjában a 11. helyen zárt. Varga Donát elmondta, hogy hatalmas élmény volt az olimpiai debütálása. Teljesítményéről úgy vélekedett, stabil volt, bár nem annyit dobott, amennyit szeretett volna.

VARGA Donát
Varga Donát
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

– Szavakkal leírhatatlan ennek az olimpiai stadionnak a hangulata, óriási élmény – nyilatkozta Varga Donát a versenyt követően. – Az eredménynek örülök is, meg nem is, azt gondolom stabil volt. Mondhatom, hogy az esélytelenek nyugalmával érkeztem, viszont nem esélytelenként, úgyhogy jól éreztem magam. Az utolsó dobásomkor a negyedik forgásnál, ha picit előbb odakerülök és középre bedobom, akkor egy méterrel biztosan megjavítom a második dobásomat, de sajnos nem sikerült, nem is értem oda, bele is ért a hálóba egy kicsit a kalapács fogantyúja. Sajnos ez a szezonem más, mint a tavalyi, mert akkor rendesen tudtam készülni, nem voltak problémáim, de idén sérülés hátráltatott, nehezen állt össze a technika, teljesítménykényszerben voltam. Jövőre jobban fel kell készülnöm regeneráció, technika, és erő szinten és ha mindezekből össze tudom rakni a dobást, akkor az csak nagy lehet. 

Halász Bence 16 centivel maradt el elsőre a szinttől (76,84 m). Másodikra 72,89 m következett, harmadikra pedig javított a Dobó SE kalapácsvetője és 76,90-nel hatodikként biztosította helyét a vasárnapi 12-es döntőben. 

HALÁSZ Bence
Halász Bence
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A szintén szombathelyi Rába Dániel 76,83 méteres egyéni csúccsal és 75,53-as idei legjobbal érkezett Párizsba, azaz tőle bravúr kellett volna a továbbjutáshoz. A 26 éves versenyző 71,37 méter és egy érvénytelen kísérlet után 72,29-cel zárt, így klubtársához, az első csoportban szerepelt Varga Donáthoz (71,65 m) hasonlóan befejezte szereplését. 

RÁBA Dániel
Rába Dániel
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Rába a 21., Varga a 25. helyen végzett. A selejtezőt a budapesti világbajnok Ethan Katzberg nyerte tiszteletet parancsoló 79,93 méterrel. A kanadai kalapácsvető idén már 84,38 métert is dobott, aminél csak nyolcan értek el jobb eredményt a világon. A döntőt vasárnap rendezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában