EU-csúcs

2024.06.27. 15:08

Orbán Viktor: szégyenteljes a Néppárt, a baloldal és a liberálisok hatalmi osztozkodása (videó)

Magyarország nem tudja támogatni az Európai Bizottság elnökasszonya mandátumának meghosszabbítását, mert a jogállamiság eszközét, ami egy fontos európai érték, pártalapon és politikai alapon használta, és használja Magyarországgal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, írja az MTI.

MW

Orbán Viktor kormányfő (k) érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én. Mellette sajtófőnöke, Havasi Bertalan (j2) és Ódor Bálint nagykövet, Magyarország EU melletti állandó képviselője (b)

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásával kapcsolatban közölte: amikor Lengyelországban kormányváltás volt, amit a jogállamiság eszközeivel Brüsszelből „mindig is támogattak”, és számos, „minimum kétséges” változást megcsináltak, akkor az Európai Bizottság egy szót sem szólt.

Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén

– fogalmazott.

Közölte továbbá: az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről, ami – szavai szerint – „a hazugság és a becsapásnak a pártkoalíciója”.

A megállapodást pártalapon hozták létre, nem programok, nem az eddigi teljesítmény, nem a jövendőbeli tervek alapján. Kifejezetten hatalmi osztozkodás valósult meg – hangsúlyozta. A Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megállapodását „szégyenteljesnek kell minősítenem” – fogalmazott.

A Néppárt begyűjtötte a jobboldali szavazatok egy részét, majd elvitte balra, és így becsapták az európai választókat – hívta fel a figyelmet. Ez egy pimaszság az európai választókkal szemben, akik többségükben jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali európai vezetést látni. „Nincs semmi okunk arra, hogy mi ezt a hatalommal való visszaélést támogassuk” – húzta alá.

Az uniós jelentésekben megfogalmazott, Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatban azt mondta: „ezeket mind dicséretnek vesszük”. Ezek a magyar gazdaságpolitika fontos eszközei, ezek járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés jóval meghaladja az Európai Unió átlagát.

„Ebből jön a magyar siker. Ők ezt a sikert akarják tőlünk elvenni, de sajnos ezt mi nem adhatjuk” – fogalmazott.

Az Európai Unió Tanácsának július elsején kezdődő, féléves magyar elnökségével kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar elnökség programja a versenyképességről és a gazdasági növekedésről szól, amit – mint kiemelte – mindenki támogat. Magyarország ezen kívül békét, az illegális migráció megállítását akarja.

„A programunk 95 százaléka mögött a nagy országok támogatása ott van” – tette hozzá Orbán Viktor.

Szégyenteljes a Néppárt, a baloldal és a liberálisok hatalmi osztozkodása. Európa nem erre szavazott!

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóhoz.

A miniszterelnök egy képgalériát is megosztott közösségi oldalán:

Orbán Balázs: a brüsszeli elit félreolvassa az európai választópolgárok akaratát

A brüsszeli elit félreolvassa az európai választópolgárok akaratát, mivel az uniós választásokon jobbra tolódott a szavazói preferencia, a jobboldali pártok megerősödtek, és középről is azok a pártok tudtak több szavazatot kapni, akik azt állították, hogy a jobboldali erőkkel fognak együttműködni, de ehhez képest Brüsszel úgy tekint a választások eredményeire, mintha azok az elmúlt időszak megerősítését tükröznék – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy Magyarország egy olyan koalíció tagja lesz Brüsszelben, amely a változást szorgalmazza, és úgy gondolkodik, hogy az elhibázott politikák már megbuktak, nem folytatódhatnak, és az EU-nak új irányra van szüksége.

Arról is beszámolt, hogy intenzív tárgyalások zajlanak magyar kormánypárti EP-képviselők részvételével egy nagy jobboldali, szuverenista és Európában is hazafias alapon politizáló koalíció létrehozásának céljából. Mint mondta, a következő napokban nyilvánosságra kerülnek az ezzel kapcsolatos kezdeményezések is. „A magyar álláspont továbbra is változatlan. Az európai jobboldali szuverenista hazafias erőknek együtt kell működniük, és minél szorosabban és nagyobb létszámban tudunk együttműködni, annál erősebben tudjuk képviselni az európai emberek akaratát Brüsszelben is” – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP), a szocialisták és a liberálisok koalíciót hoztak létre az Európai Unió intézményei következő vezetőinek kinevezéséről Orbán Balázs azt mondta: „ez a paktum megköttetett, a szocialisták és a liberálisok, illetőleg a baloldalhoz húzó EPP megegyezett arról, hogy a következő ötéves ciklusban is Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke.”

„A megállapodás tulajdonképpen az utolsó két évben háborús koalícióként működő uniós bizottságnak a megerősítése. Ezt Magyarország nem tudja támogatni, mert nem más, mint a változást akaró és a béke irányába szavazó európai választópolgárok akaratának az elárulása” – szögezte le.

Hozzátette, hogy a csütörtöki uniós csúcson minden tagállami vezetőnek szavaznia kell majd arról, hogy javasolja-e Ursula von der Leyent a bizottság elnökének.

„Végső soron feketén-fehéren ki fog az derülni, hogy ki az, aki a háborúpárti koalíció mellett szavaz, és ki az, aki ellene, továbbá, hogy mely tagállami vezetők látják továbbra is Európa jövőjét a baloldal és a baloldal felé kacsintgató EPP együttműködésében” – mutatott rá Orbán Balázs. Hozzátette: Magyarország ebből a szempontból egy transzparens álláspontot képvisel.

Arra is kitért, hogy véleménye szerint Brüsszelt és az uniós bürokráciát folyamatosan vádolják azzal, hogy nem képes az európai emberek akaratát képviselni. „Egy olyan föderatív, nemzetek feletti szuperstruktúra épül, ami nem az európai állampolgárok, a helyi közösségek érdekeit képviseli” – jelentette ki. Véleménye szerint az uniós tisztségeket betöltő személyek kiválasztási eljárása révén ezek a vádak visszaigazolást is nyernek.

„Valóban beszélhetünk egy komoly legitimációs problémáról, demokráciadeficitről. Az új struktúrában az Európai Bizottság háborúval, a szankciókkal, a versenyképességgel, az uniós külpolitikával és az illegális migrációval kapcsolatos álláspontja nem fog változni, így valószínűsíthető, hogy az európai választópolgárok körében tovább fog nőni az elégedetlenség” – hangoztatta.

Orbán Balázs azt is bejelentette: a július 1-jén induló uniós magyar elnökség egy fontos pontja lesz annak a kezdeményezése, hogy az EU-tagállamok vezetőinek tanácskozása „normális, emberi időben” kezdődjék a jövőben.

Korábban írtuk:

Sorra járta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós fővárosokat a héten, csütörtökön pedig Brüsszelbe érkezett meg, hogy részt vegyen az aznap kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón – írja a Magyar Nemzet.

Az egyeztetések során kiemelt téma lesz az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtás, valamint a háborúban álló ország uniós tagsága, Kijevvel éppen a héten kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások.

Ukrajna képviseletében Volodimir Zelenszkij államfő is Brüsszelbe érkezett.

ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Az európai választókat becsapták. A Néppárt megkötötte a hazugság koalícióját a baloldallal és a liberálisokkal. Nem támogatjuk ezt a szégyenteljes megállapodást!

– írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában