Hirdessétek az evangéliumot!

2 órája

Erdő Péter: Jézus missziós parancsa ma is sürgető feladat

Az egyház feladata a világban nemcsak a segítő szolgálat, hanem a keresztény hit kifejezett hirdetése és tanítása is - mondta Erdő Péter. A bíboros, esztergom-budapesti érsek Jézus missziós parancsának sürgető aktualitását hangsúlyozta vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában.

MW

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek egy korábbi alkalommal a budapesti Szent István-bazilikában

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Erdő Péter az egyház társadalmi tanítását és munkáját bemutató, péntektől vasárnapig tartó Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) záró szentmiséjén arról beszélt: a rendezvény alkalmat adott, hogy „hitünk alapján szembenézzünk olyan kérdésekkel, amelyek egész társadalmunkat foglalkoztatják”.

Ezek a programok arra köteleznek, hogy „mélyebben belegondoljunk, mit ad hozzá keresztény küldetésünk a világ életéhez” – tette hozzá.

Kitért arra: az első tanítványok korától máig gyakran felmerülő kérdés, hogy lehet-e üdvözülni az egyházon kívül.

Erdő Péter a II. vatikáni zsinat Lumen gentium kezdetű dokumentumára hivatkozva hangsúlyozta:

valljuk, hogy maga a keresztség a megszentelő kegyelem állapotába emeli az embert, akinek, ha igaz életet él vagy bűnös ugyan, de „igaz bánata van”, lehetősége van az üdvösségre. Isten kegyelme azonban „Krisztus megváltó műve folytán osztályrésze lehet azoknak” is, akik nem tagjai a katolikus egyház közösségének, de valóban őszintén keresik és követik Isten akaratát az életükben.

A zsinat azonban – folytatta – nem állítja, hogy mindegy, megkeresztelkedik-e az ember vagy nem, részesül-e Isten kegyelmi ajándékában a földi életben és az üdvösség lehetőségének bizonyosságában, vagy nem.

Az I. vatikáni zsinat Szent Pál alapján azt tanítja ugyan, hogy

Isten felismerhető a „természetes ész világánál”, e felismerés azonban nem szükségszerű, és nem is ismerhető meg így teljes gazdagságában „a minket szerető, gondviselő Isten”. Nem fölösleges tehát az egyház küldetése, sőt ma is sürgetően aktuális Jézus nagy missziós parancsa: „hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!”

– hangsúlyozta a bíboros.

„Feladatunk van tehát a körülöttünk élő hívő és nem hívő világ felé” – mondta. E feladat pedig nem csupán a segítő szeretet tanúságtétele, hanem azon keresztül és azon túlmenően szavakkal kifejezve is „meg kell hirdetnünk és tanítanunk kell katolikus keresztény hitünket” – fogalmazott a bíboros, kiemelve: a keresztény hit nem csupán istenkeresés vagy a helyes életmód tudománya, hanem a Názáreti Jézus Krisztusba vetett személyes hit.

Erdő Péter a szentmise végén átadta a rendezvény „stafétáját”, Az Egyház társadalmi tanításának kompendiumát a következő, 2025-ös Kattárs házigazdájának, Marton Zsolt váci megyés püspöknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában