Szövetség

2 órája

Egyesül a lengyel patrióták tábora

Közös nyilatkozatot írt alá szombaton a lengyel nemzeti konzervatív oldal két szövetséges pártja, a korábbi kormányzó, ma vezető ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) és volt koalíciós társa, a Szuverén Lengyelország (SP) nevű kispárt a két formáció egyesüléséről.

MW

Jarosław Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke és Patryk Jaki, a Szuverén Lengyelország megbízott elnöke aláírta a Jog és Igazságosság és a Szuverén Lengyelország egyesítéséről szóló ideológiai nyilatkozatot

Forrás: Twitter/ Prawo i Sprawiedliwość

A tízpontos nyilatkozatot Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke és Patryk Jaki, az SP megbízott vezetője látta el kézjegyével a Mazóviai vajdaságbeli Przysuchában, a PiS pártkongresszusának keretében.

A felek kifejezésre juttatták, hogy céljuk az egyesülés, a párt alapszabályának módosítása és egy végrehajtó bizottság létrehozása, valamint a párt körzeti szervezeteiben eszközlendő változtatások.

Ezenkívül kötelezettséget vállaltak egy új alkotmány kidolgozására, amely visszaállítaná az alkotmányos rendet Lengyelországban, továbbá arra, hogy öntudatos politikát fognak folytatni az Európai Unióval szemben és a lengyel szuverenitás védelmében.

Elkötelezték magukat arra is, hogy amennyiben az EU módosítaná az uniós szerződéseket, arról országos népszavazást kezdeményeznek, és bevezetése ellen aktív kampányt folytatnak. Szó van még a deklarációban többek között a „zöld átállás” elutasításáról, a lengyelországi szólásszabadság és egyéb szabadságjogok helyreállításáról.

Közösen a hagyományos értékek mellett

Mindkét párt elutasítja a gender ideológiát, és kiáll a hagyományos értékek és a család védelme mellett. Kötelezettséget vállalnak a jó lengyel–amerikai kapcsolatok fenntartására, a három tenger közötti közép-európai térség stratégiai szuverenitására és abban Lengyelország alapvető szerepének fenntartására. Végül arra is, hogy

határozottan elszámoltatják Donald Tusk csapatát.

A felek megerősítették arra vonatkozó szeptemberi bejelentésüket, hogy céljuk a többi kisebb jobboldali párttal való egyesülés, amelyek a PiS 2015-2023 közötti kormányzása alatt az Egyesült Jobboldalt alkották.

Ez egy jelzés az emberek felé, hogy a lengyel patrióta tábor egyesül

– jelentette ki Jaroslaw Kaczynski.

„Szövetségeseket kell keresnünk, mégpedig kizárólag a hazafias táborban, ez a mi nagy feladatunk” – hangsúlyozta. A pártelnök szerint Lengyelország jelenleg rendkívüli kihívásokkal szembesül, és a szövetség „az egyetlen erő, amely képes megvédeni az országot velük szemben”.

Megfigyelők szerint a PiS a nemzeti jobboldal konszolidációjára törekszik a jövő tavaszi lengyelországi elnökválasztás előtt. Az újonnan alakult pártszövetség novemberben készül bejelenteni saját elnökjelöltjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában