Fontos bejelentések

3 órája

Gulyás Gergely: a cél, hogy 3–6 százalék közötti növekedést érjünk el (videó)

A kihelyezett kormányülés helyszínén, Geszten, tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Magyarország ki akar maradni a blokkosodásból, nem csatlakozik a gazdasági hidegháborúhoz – közölte a kancelláriaminiszter.

MW

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén Geszten 2024. október 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Kihelyezett kormányülésekhez képest is hosszabb ülést tart a napokban a kormány Geszten – jelezte a mai kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy a tanácskozás még tart – írja a helyszíni tudósításában a Magyar Nemzet.  

A kormány álláspontja az, hogy a világ megváltozott, az új helyzet új válaszokat, új gazdaságpolitikát kíván, erről beszélt hétfőn a miniszterelnök is a parlamentben – közölte Gulyás Gergely.  

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén Geszten 2024. október 3-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás:  MTI

Brüsszel és Nyugat-Európa válasza a kialakult helyzetre a kereskedelmi hidegháború, ez számunkra előnytelen, mert elzár minket a piacoktól. A magyar válasz az, hogy maradjunk ki a kereskedelmi hidegháborúból, a gazdasági semlegesség válaszát adjuk a jelenlegi helyzetre.

A cél, hogy a magyar növekedés a következő években is 3-6 százalék között legyen, ez jó hatással lehet a fizetésekre és a gazdaságra is

– jelentette ki a kancelláriaminiszter.

A miniszter beszélt arról is, hogy – a már bejelentett kormányzati lépéseken felül – a mostani kormányülésen további lépésekről döntöttek. 

A kormány olyan intézkedéseket tesz, ami a megfizethető lakhatást segíti majd elő. 

Magyarország sajátos helyzetben van, nálunk az általános lakhatási jogcím a tulajdon, de a lakások árának emelkedése miatt a különösen a fiataloknak komoly nehézséget okoz a lakhatás biztosítása

 – ismertette a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

Ezért kollégiumi férőhelyeket fognak hirdetni és a miniszter dolga, hogy megvizsgálja a lakhatás szabályozását Európában. A lakásépítés gyorsítása a megfizethetető lakhatás biztostás a kormány legfőbb célkitűzése lesz az előttünk álló időszakban

– mondta. 

Hozzáfűzte, az átlagbér gyors emelése is a célok közé tartozik, a kis és középvállalkozások tőkejuttatása mellett további ösztönzést is be fognak vetni.

További cél, hogy a munkáltatók és a munkavállalók hosszú távú bérmegállapodást kössenek, és további ösztönzőket is ki kell dolgozni a szakminiszternek. Ez a költségvetési törvény része lesz, ezt november első tíz napjában tervezi benyújtani a kormány a parlamentnek. Október végéig a részletszályokat a kormány ki fogja dolgozni.

A tárcák a kormányülésen beszámoltak arról, milyen munkát végeztek el eddig, és mi áll még előttük a következő másfél-két évben, a 2026-os választásokig. Ezekről részletekbe menően be fognak számolni.  A következő egy hónapban a kormány megfeszíte azért fog dolgozni, hogy minden konkrét program, a részletszabályokkal együtt letisztuljon. 

A Digitális Állampolgárság Programról Vitályos Eszter kormányszóvivő elmondta, 160 ezer letöltés volt eddig, a cél idén a 400 ezer letöltés.

Az elmúlt évek több mint 26 milliárd forint értékű beruházásai közül kiemelte, bölcsődék, óvodák felújítása valósult meg. Közlekedési felújítások is voltak, Jászapátiban állami támogatásból külterületi útfejlesztés történt, míg Miskolcon kerékpárutat építettek. Tizenegy településfejlesztési projekt valósult meg, köztük 300 millió forintból játszótér. Harkányban a sportcsarnok is megújult hazai és uniós forrásból. Egészségügyet érintő fejlesztések között orvosi rendelőket adtak át. Turisztikai fejlesztések is voltak, az esztergomi bazilika 6 milliárd forintból újult meg.

A kormányinfót itt tudja visszanézni: 

Kérdések és válaszok

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Magyar Péternek kell választ adni a túlárazott, Diákhitel Központ által kötött szerződések ügyére, jól látszik az álszentség, hogy valaki a nyilvánosság előtt bizonyítékok nélkül vádaskodik, korrupcióval vádolja a kormányt, majd amikor  a saját gyakorlátát megnézzük, ezek a vádak őra vonatkozóan megalapozottnak látszanak.

A tüntetésről, amelyet Magyar Péter a közmédiához szervez, Gulyás Gergely azt mondta, hogy az, hogy kinek a FB-oldalán mi jelenik meg, senki nem tehet, azonban ezt lehet szűrni, közszereplőktől elvárható, hogy az erőszak minden formájától tartsák magukat távol és erre hívják fel a híveiket is.

 

Arra a felvetésre, hogy a németek az Ausztriával szembeni titkosszolgálati kockázatról beszéltek a hétvégi választási eredmények után, a miniszter azt mondta, jó hír nekünk, hogy Ausztriában a Szabadságpárt nyert, hiszen alapítói a Patriótáknak, és

a három alapító eddig öt választást nyert meg, amióta felállt a Patrióták, ami jó hír Európa számára is.

A német zöldek kifogása nem a mi ügyünk, minden demokráciában a győztes megkapja a kormányalakítás lehetőségét. A mindenkori osztrák kormány partnerünk és szövetségesünk. Németországgal politikai vitáink vannak, de az együttműködés jó volt eddig is

 – mondta.

Arra, hogy Magyar Péter nem mond le mentelmi jogáról, a miniszter úgy reagált, Magyar Péter azzal tudja felvenni a versenyt Gyurcsánnyal, hogy még több valótlanságot állít.

Először azt mondta, nem megy ki az EP-be, aztán kiment, most pedig a mentelmi joga mögé bújik, amikor felmerült ellene a lopás megalapozott gyanúja 

– mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, a túlárazott szerződések nem lepik meg, hogy ki kivel szerződik, szabadon eldöntheti, de fontos, hogy a közbeszerzési szabályokat be kell tartani. Azt is mondta, Magyar Péter részéről nem lehet számítani semmilyen együttműködésre a hatóságokkal. 

Ahogyan arról korábban a nemzetgazdasági miniszter már beszélt, 2028 januárra 1000 euró lehet a minimálbér idehaza, ezt teljesen reálisnak látja Gulyás Gergely is.

Az Airbnb szabályozásáról még nem döntött a kormány, felmérték az összes javaslatot, ami eddig érkezett. A világban a teljes szabadságtól a teljes tiltásig terjednek a szabályozások, de Magyarországon egyelőre nincs kormányzati döntés, mert tulajdonjogi kérdések merülnek fel, alkotmányjogi kérdések merülnek fel.

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén Geszten 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás:  MTI

A német és francia nagykövet demarsáról azt mondta a miniszter, hogy Orbán Balázs mondatai félreérthetőek voltak, de ebbe az irányba nem lehetett félre érteni őket. Magyarország 25 éve a NATO tagja, eddig is eleget tettünk a kötelezettségeinknek és fogunk is. Gulyás Gergely nevetségesnek tartja, hogy azok, akik semmit nem tettek akkor, amikor az oroszok vérbe fojtották a magyar szabadságharcot 1956-ban, okoskodnak most.

Orbán Balázs ügyét egyébként lezártnak tekinti a kormány.

A szuverenitásvédelmi törvény miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, erről azt mondta a miniszter, van néhány tucat kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben ennek egy része megalapozott, egy részében pedig a jog a politika szolgálólánya volt, és megerőszakolták. Ez a mostani egy újabb politikai eljárás, nem lep meg bennünket.

Az ATV arról is kérdezte a minisztert, hogy szerinte lehetne-e Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely helyettese, amennyiben a kormányhivatal kijelöli őt. Gulyás Gergely ezt kizártnak tartja.

Arra a kérdésre, miszerint vannak-e a Libanont ért támadásban érintett, illetve a térségben tartózkodó magyar állampolgárok, azt mondta, a kormány a térségben lévőket kérte, hogy regisztráljanak konzuli védelemre és mielőbb hagyja el Libanont.

Mindenkinek segít a külügy, mindenkit hazahoz, akár kereskedelmi járatokkal

 – közölte.

Hozzátette, a háború komoly migrációs nyomást eredményezhet, és Magyarország mindent megtesz ennek elkerülésére.  

Láthatón Európa felé van a legkönnyebb migrációs útvonal, az unió azonban nem gyakorol nyomást az európai országokra a határvédelem terén

 – mondta.

Megjegyezte, az EU külügyi főképviselője negatív irányba elfogult Izraellel szemben, de abban egyetértés van, hogy az önvédelemhez Izraelnek joga van.

Arra, hogy a Patrióták EP-frakcióját kizárták a bizottságokból Gulyás Gergely közölte, ez nincs rendben, a frakció a harmadik legerősebb az EP-ben, így kellett volna bizottsági tisztséget kapnia. 

Ez a demokrácia íratlan szabályainak durva megsértése, de nem vagyunk meglepődve a baloldal viselkedésén

 – vélekedett a kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely szerint a világ elblokkosodásának megakadályozásához Magyarország azzal járul hozzá, hogy a béke mellett érvel, ugyanis az eszkaláció ellen az a legfontosabb, hogy ne legyen háború. Magyarország mindig a béke pártján állt, azt szeretnénk, ha ez a szomszédunkban is így lenne, mert az rendkívül pozitív lenne minden tekintetben.

A gazdasági semlegesség megőrzéséről azt mondta, egyértelművé tesszük, hogy Magyarország nem akar egyik vagy másik blokkhoz tatozni, hiszen ennek mindig elszenvedői voltunk.

Az uniós elnökségről azt mondta, az unió versenyképességét azzal lehetne javítani, és a bizottsággal szembeni megerősödött kritika hatására esély is van arra, hogy versenyképességi paktumot elfogadnak az elnökségünk alatt. 

Olyan baromságot még földrész nem csinált, hogy miközben a világ károsanyag-kibocsátásáért mindössze  7-8 százalékban felelünk, mi szétverjük vele a saját gazdaságokat. Ha sikerül túllépni ezen a marhaságokon, előreléphetünk, ami Európa egészének jó lesz

 – fogalmazott a miniszter a kialakuló helyzettel kapcsolatban.

Magyar Péter pártja a rezsicsökkentés ellen szavazott az EP-ben, Gulyás Gergelyt ez nem lepi meg, a magyar ellenzék az elmúlt 15 evben mindig a magyar kormány ellen szavazott, a magyar emberek érdekével állnak szemben. 

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elmegy Matteo Salvini meghívására a Liga nagygyűlésére. A volt olasz belügyminiszter hőstetteként tartják számon, hogy az Európai Unió határait tengeren is meg akarta védeni.  

Megvédte a hazáját és az uniót, ezért nem büntetőeljárást kellett volna indítani

 – jelezte Gulyás.

Egy konkrét kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megjegyezte, minden létező '56-os szervezet kikérte magának, hogy Magyar Péter pártja kisajátítaná a lyukas zászlót.

Az idei hiánycélt 500 milliárddal emelték meg, vetette fel az RTL, Gulyás Gergely erről azt mondta, ez egy technikai döntés, a százalék számít,

4,5 százalékos hiánnyal terveznek és ezt tarthatónak látják.

A napokban az közel-keleti konfliktus eszkalációja után többször is 400 forint fölé ugrott az euró, Gulyás Gergely szerint ez az MNB ügye, külpolitikai, külgazdasági oka van a forint gyengülésének. Reméli, hogy hamarosan visszaerősödik. A kormánynak egyébként nincs konkrét árfolyamcélja, azt kell elkerülni, hogy nagy legyen az árfolyam volatilitása, és kiszámíthatatlaná váljon.

Korábban írtuk:

Magyarország miniszterelnökének vezetésével már tegnapelőtt este elkezdődött a kihelyezett kormányülés, amelyet a Békés vármegyei Geszten, a Tisza-kastélyban tartanak. A kormányülésen a miniszterek a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról tárgyaltak – emlékeztet a Magyar Nemzet

Magyarország Kormánya Facebook-oldaláról az is kiderül, hogy a kihelyezett kormányülésen napirendre tűzték:

  • a munkáshitelt,
  • a magyar kisvállalkozások tőkejuttatását,
  • a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázását,
  • és a 13. havi nyugdíj állandósítását is.

Kedd este összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje is a kihelyezett kormányülés helyszínén, ugyanis Irán több száz rakétát lőtt ki Izraelre. A testület, amelynek tagjai a védelmi ügyekben illetékes miniszterek és a nemzetbiztonsági főtanácsadó, áttekintette a Közel-Keleten kialakult háborús helyzet fejleményeit és lehetséges következményeit. Jelentést kaptak Magyarország és térségben tartózkodó magyar állampolgárok biztonsági helyzetéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában