Illegális bevándorlás

4 órája

Nemzeti konzultáció: a migrációról is elmondhatja mindenki a véleményét (videó)

A hamarosan induló nemzeti konzultációban a migráció témája is a kérdések között szerepel – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóüzenetében, írja az MTI.

MW

Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. október 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Hidvéghi Balázs a videóban azt mondta: a migráció azért fontos kérdés most ismét, mert az Európai Bíróság döntése szerint napi egymillió euró büntetést kell fizetnie Magyarországnak azért, mert nem nyitja meg a határait a bevándorlók előtt.

Brüsszelnek hazánk megbüntetése helyett el kellene végre fogadnia, hogy Magyarország nem akar részt venni a központi migrációs politikában, azaz a bevándorlók kötelező befogadásában és elosztásában

– hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, hogy Magyarország majdnem tíz éve képvisel határozott és változatlan álláspontot ebben az ügyben, miközben Brüsszelnek ez idő alatt nem sikerült megfelelően kezelnie a bevándorlási problémákat.

Hidvéghi Balázs szerint a következmények – elsősorban Nyugat-Európában – katasztrofálisak: terrorcselekmények, bandaháborúk, késes támadások, nők elleni erőszak és antiszemitizmus.

Ma már ott tartunk, hogy veszélybe került az egyik legfontosabb uniós vívmány is: a schengeni rendszer, vagyis az, hogy az emberek és az áruk a belső határokon át szabadon mozoghatnak – emelte ki, hozzátéve, hogy számos európai ország, például Németország, Dánia, Ausztria, Szlovénia, Olaszország döntött már a közelmúltban arról, hogy visszaállítja a határellenőrzést a migrációs nyomás miatt.

„Európának az lenne az érdeke, hogy végre megfékezze a migrációt. Ezt szeretnék az európai emberek is, ezt mutatják a közelmúlt nyugat-európai választásai, így például a holland, a francia, a német vagy az osztrák választási eredmények”

– fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a migráció egy olyan téma, amely Magyarország biztonságát érinti; a hamarosan induló nemzeti konzultációban mindenki elmondhatja majd a véleményét erről a kérdésről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában