Hirdetés

2024.09.11. 11:18

Túra szarvasbőgés idején

Eljött az ősz, felüdülünk a nyári hőség elmúlásától. S bár a „szürke hétköznapok”, a taposómalom újra elindul, hétvégente szánhatunk időt több órás túrákra, amik kikapcsolódást jelenthetnek. Celldömölk térségében a természet minden évszakban különleges varázzsal bír. A szarvasbőgés időszaka még ideálisabb alkalom arra, hogy elmerüljünk a természet ölelésében és élvezzük a környék páratlan szépségét.

PR cikk

Forrás: pexels.com

A szarvasbőgés az ősz egyik leglenyűgözőbb természeti jelensége. A bikák mély, erőteljes hangja, ahogy a párzási időszakban versengenek a nőstényekért, egyedülálló élményt nyújt. A Ság hegy erdeiben sétálva szinte azt érezhetjük, hogy a föld maga rezeg a bikák bőgésétől. A szarvasbőgés időszaka nemcsak a természet szerelmeseit vonzza, hanem a fotósok és a természetfilmkészítők számára is inspiráló időszak. A bikák viselkedése, a harcok és a párzási rituálék egyedi képet nyújtanak.

A tökéletes túra élmény

Egy túra során legtöbbször csak a tájban gyönyörködhetünk, hogy vadat lássunk arra ritkán van lehetőség. Ősszel, még inkább a téli hónapokban – amikor kevesebb ember kel útra az erdőben – többfajta állattal találkozhatunk. Minél halkabban járunk, annál valószínűbb a találkozás egy őzzel, nyúllal. Persze az erdőkön át vezető ösvények, a panorámás kilátópontok és a történelmi emlékművek magukban is megérnek egy-egy sétát. S ha még egy falunapra is betérhetünk…

Útvonal

Hogy sikerélménnyel zárjuk a túrát, olyan hosszúságú szakaszt jelöljünk ki magunk elé, amit biztosan tudunk teljesíteni. Amennyiben nem szoktunk hozzá a gyalogláshoz, mindenképpen fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a hosszabb távokhoz. Vegyük figyelembe, hogy az erdei séta nem azonos a városi sétával. Göröngyös, egyenetlen felületen járunk a természetben. (Szerencsére ritkán vezetik műúton a jelölt túraútvonalakat.) Könyvtárban és könyvesboltban található mindenféle térkép. Ha digitális térképet keresünk, ajánlhatjuk a turistautak.hu-t vagy a Kéktúrát járóknak nagyon részletes leírást ad a Kéktúra oldal.

A helyszínre utazás

Egy megyebérlettel, egy országbérlettel manapság semmi táv sem drága. Csak nézzük meg, mikor megy busz/vonat a célterület felé és a hazautat se mulasszuk el megtervezni.

Ruházat

Az időjárásnak megfelelő öltözetet válasszunk. Réteges öltözködéssel könnyen alkalmazkodhatunk a változó időjáráshoz. Ha több napra megyünk túrázni, érdemes több cipőt vinni magunkkal. Ha netán feltörné az egyik a lábunkat, cserélhetünk lábbelit.

Ellátás

Akár van ételérzékenységünk, akár nincs, egy szendvics jól fog jönni a túra során. Nem kell manapság a hagyományos összetételhez ragaszkodni, lehetünk kreatívak, kísérletezők. Csak néhány szendvicsötlet:

  • Klasszikus: vaj, sonka, sajt, salátalevél, zöldségek
  • Vegetáriánus: hummusz, zöldségek, olajbogyó
  • Olasz ízek: szalámi, mozzarella, rukkola, olívaolaj, balzsamecet
  • Fő az egészség: teljes kiőrlésű kenyér, csirkemell, avokádó, saláta
  • Különleges: füstölt lazac, krémsajt, kapor, uborka
  • Édes: vaj, méz vagy mogyoróvaj és méz.

S persze szeletelve gyümölcs és zöldség elférhet még a hátizsákban, mint snack.

A folyadék szintén fontos! Szerencsés esetben újra tudjuk tölteni egy forrásból vagy kútból palackunkat. Mielőtt útnak indulunk, a felkészülés napján az a legjobb, ha megnézzük a Lidl akciós újságot, s kiválasztjuk, mit viszünk magunkkal arra a pár órára vagy napra. Persze útba eshetnek kisboltok, ahol túlárazott termékeket beszerezhetünk. Egy Lidlben viszont mindig ugyanazt a minőséget és „józan” árakat kapunk.

Szállás

Ahogy visszatér minden a normális kerékvágásba (értsd úgy, hogy a gyerekek iskolába járnak, s ezzel a családok felveszik a szokásos életritmust) a szállásárak is zuhannak. Míg augusztusban még hétköznap is 10-12 ezer forint a legolcsóbb szoba, szeptembertől májusig – az iskolai szünetek időszakait leszámítva – jóval kedvezőbb áron bérelhetünk szobát. Vagy persze (vad)kempingezni is lehet, ha valakinek ahhoz fűlik a foga. Ismerjük mind a nagyobb szállásfoglaló weboldalakat, de felkereshetjük a kulcsosházak, a kevésbé divatos szálláshelyek listáját is.

Ahogy az erdőt járjuk, óvjuk a környezetünket! A hulladékot tartsuk magunknál, ne dobáljuk el útközben! Igyekezzünk minél kisebb „lábnyomot” hagyni még a hétköznapokban is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában