Púder Nélkül

2011.01.06. 15:06

Intim mosakodás: ne fedjük el az egyedi illatot spray-vel, parfümmel

Anyáink, nagyanyáink idejében volt a víz meg a szappan, és slussz. A mai nőnek viszont már nem is olyan könnyű döntenie, ha intim mosakodáshoz választ terméket.

Horváth Viktória

Intim testrészek alatt a nemi szerveket, a végbéltájékot és a hónaljakat értjük, ezeken a területeken több baktérium halmozódik fel, mint a testünk többi részén. Tisztán tartásuk látszólag könnyű, hiszen törlőkendők, lemosók, szappanok, zuhanyok, irrigálók állnak rendelkezésünkre. A kínálat hatalmas, ezért aztán az ember nem is tudja, mit válasszon. Ám az intim ápolással kapcsolatosan is igaz az általános tétel: a kevesebb néha több. Ugyanis a túlzásba vitt higiénia, például a gyakori hüvelyöblítés, gyakori lemosóval történő fürdés felboríthatja a természetes védekezőképességét bőrünknek.

A legjobb, ha pamut fehérneműt és ruhaneműt viselünk, amit magas hőfokon is lehet mosni, így garantáltan elpusztulnak a baktériumok. A langyos, tiszta vízzel való lemosás a legcélszerűbb, ne használjunk mosdókesztyűt, abban csak megülnek a kórokozók. Ha használni szeretnénk intim lemosót, akkor azt két-három naponta tegyük csak, illetve válasszunk PH-semlegest, így nem borul fel a hüvely természetes flórája.

A tisztálkodásra különösen a menstruáció ideje alatt figyeljünk, hiszen a testünk ilyenkor fokozottabban ki van téve a fertőzés veszélyének. Ezeken a napokon mosakodjunk meg többször is tiszta vízzel, így elkerülhetjük a baktériumok megtelepedését és az esetleges gyulladásokat.

A hüvelyflóra az, amely gondoskodik az intim területünk egyedi illatáról. Ezt elfedni különböző alkoholos parfümökkel, illetve intim sprayvel teljesen felesleges, és sokszor veszélyes is, ezért kerüljük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!